2023. január 27. | 10:00

A legkevésbé megemelt díjaknál is bő 60 százalékos a drágulás.

Az orosz-ukrán háború és bizonyos politikai döntések miatt jócskán megemelkedtek itthon az energiaárak. Ezt sokáig csak azok az autósok érezték, akik feje fölül elvették az üzemanyagárstopot.

Most viszont egy kicsit lassabb reagálással, de elérte a villanyautósokat is a drágulás. Más szolgáltatók, mint a TEA vagy a Mobiliti már emeltek egyet áraikon, most azonban a MOL Plugee hajtott végre egy egészen hajmeresztő emelést.

Eszerint a regisztrált ügyfeleik számára a 11 és 43 kW közötti AC töltés kilowattonkénti ára 149 forintról 249-re emelkedett. Ugyanez az eseti felhasználóknál jelentősebb drágulást jelent, mert eddig ők 159 forintért tölthettek autójukba egy kilowattot, innentől viszont 269 forintért tehetik meg ugyanezt.

Gyorsabb DC töltés (50-75 kW) ára szintén emelkedett. Eseti felhasználóknál 1 kW ára 189-ről 309 forintra, míg regisztrált felhasználóknál 179-ről 289 forintra emelkedett.

Az áremelés 2023. február 1-jétől lép érvénybe a cég minden töltőoszlopánál. Emellett egyébként érdekes, hogy a töltés 31. perce után felszámolt percdíjat nem változtatták meg, még mindig egy forint percenként.

Sokan, akik jelenlegi is autóvásárlás előtt állnak, átértékelhetik a lépés után egy elektromos autó megvételét. Ha egy átlagos modellt nézünk, például egy Kia E-Nirót, az olyan 16 kWh-t fogyaszt 100 kilométeren. Ennek az ára jelenleg a Plugee töltőin regisztrált felhasználó esetében 3984 forint AC és 4624 forint DC töltőnél.

Ha megnézzük ezeket a számokat, akkor a jelenlegi 630 forintos benzinár mellett 6,32-7,34 liter benzin jön ki belőlük. Ez egy modern de átlagos benzines újautó, vagy esetleg egy erősebb hibrid fogyasztása. De egy normál hibrid akár kevesebbet is fogyaszt, tehát olcsóbbra jöhet ki a közlekedés, mint villanyautóval.

Otthon, napelemről töltve persze más árak jönnek ki, a nyilvános ingyenes töltők száma viszont szinte nullára csökken.

MOL Plugee