vasárnap - 2023. május 28.
21 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 566 Ft
100 612 Ft
D 551 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ilyen lesz az első teljesen elektromos Suzuki?

2023. január 12. | 10:43

Egyelőre csak néhány izgalmas részletet árultak el a technikáról.

Bár a Suzuki jelenlegi modellpalettája igen haladó gondolkodásúnak mondható, mert a Jimny kisteherautó változatán kívül nem árulnak tisztán belső égésű motorral szerelt modelleket. Mindegyikben van valamilyen szintű hibrid rendszer, amiket anno össze is hasonlítottunk.

Az elektromos autózásból viszont eddig kimaradtak. Ezt a jeget töri most meg a január 11-én bemutatott Suzuki eVX, mely a márka első elektromos autója lehet majd 2025-ben. Mert igen, még legalább két évet kell várni az újdonságra.

Addig is elárultak pár apróságot a technikáról, viszont maga a forma is beszédes. A Vitara és az S-Cross sikerein felbuzdulva maradtak a városi crossover formavilágnál, méretben pedig szintén nem állnak távol a két sikermodelltől.

Az eVX egy 4,3 méter hosszú, 1,8 méter széles és 1,6 méter magas autó, amivel a Vitaránál kicsit hosszabb és szélesebb, az S-Crossnál pedig csak milliméterekkel szélesebb és magasabb. Ebből is látszik, hogy felépítésében nem tér el sokban a két másik húzómodelltől és az ősöktől is meríthet majd.

A bemutatón elmondták, hogy az eVX tovább örökíti majd a gyártóhoz kapcsolódó erős 4x4-es DNS-t, ezzel valószínűleg opcionális hajtásképletre és terepképességekre utalhattak. Ez annak ellenére izgalmas részlet, hogy semmit sem mondtak egyelőre a hajtásról azon felül, hogy az autó teljesen elektromos lesz.

A másik érdekessék, hogy az akkumulátor mérete és ezzel együtt az autó hatótávolsága viszont kiderült. Várhatóan egy 60 kWh körüli akkumulátor kerül majd a padlóba, amivel az autó 550 km megtételére lesz képes egy töltéssel. Ez a meglepően optimista szám persze csak indiai MIDC szabvány alapján jött ki, ami még az európai WLTP-nél is optimistább, tippek szerint a mi rendszerünkben olyan 350-400 km lehet majd.

A gyártó nem titkolja, hogy a Toyota anno 5 százalék részesedést vásárolt a Suzukiban, de ez nekik rengeteg előnnyel járt. Elmondásuk szerint hozzáférnek a világ egyik legnagyobb gyártójának kutatásaihoz és eredményeihez, ezzel pedig elindíthatják elektromos autós terveiket.

Forrás: Suzuki

Ez sajnos nem holnap fog megtörténni, a Suzuki eVX sorozatgyártása leghamarabb 2025-ben kezdődik csak el. Ez nem hangzik rövid időnek, de amilyen időszakokat élünk mostanában, addig még bármi történhet.

Suzuki
F1: Top 10 felejthetetlenül rossz pilóta Vádat emeltek a csaló ellen, aki mobilgarázsokat árult, de inkább csak begyűjtött több milliónyi előleget, majd eltűnt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!