hétfő - 2022. augusztus 15.
18.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 480 Ft
100 720 Ft
D 480 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Újabb autógyártó jelentette be, hogy nemet mond a belső égésű motorokra

A hír közlésekor radikális változást emlegetett a vállalat első számú embere.

A Fiat bejelentette, hogy 2030-ra teljesen elektromos márkává válik, és ígéretet tett arra, hogy 2025-től kezdve fokozatosan kivezeti a globális kínálatából az összes belső égésű motorral hajtott modellt.

Az olasz gyártó célja, hogy a jövőben megkönnyítse az elektromos autókhoz való hozzáférést és csökkentse a belépési korlátokat (itt elsősorban a töltőinfrastruktúra fejlesztésére kell gondolnunk). A cég a közelmúltban mutatta be a rendkívül népszerű 500-as városi autó új, kizárólag elektromos hajtású változatát. A cég elmondta, hogy elkötelezett az elektromos autózás iránt, hosszabb távon pedig szeretne hozzájárulni a levegőminőség javításához.

„2025 és 2030 között a termékpalettánk fokozatosan átalakul, az évtized végére a tisztán elektromos meghajtású modellek maradnak meg. Ez radikális változás lesz a Fiat számára. Már régen eldöntöttük, hogy bevezetjük az új, tisztán elektromos 500-ast. Már akkor is tisztában voltunk azzal, hogy a világ nem tűr több kompromisszumot. Sürgősen cselekednünk kell, tennünk kell valamit a Föld nevű bolygóért” – jelentette ki a Fiat főnöke, Olivier François.

A Fiat a legújabb márka, amely elkötelezte magát az elektromos autózás mellett. Az olasz cég azokban az országokban is átáll a villanyautók forgalmazására, amelyekben a belső égésű motorok értékesítése még 2030-ban is engedélyezett lesz. A döntés illeszkedik a Fiat közép- és hosszabb távú stratégiájába, amely a városi autókra fókuszál. Plusz a cég ezzel a lépéssel igyekszik megkülönböztetni magát a Stellantis csoport más mainstream márkáitól, például az Opeltől/Vauxhalltól és a Citroëntől.

A Fiat nem árult el részleteket a jövőben érkező villanyautóiról, de a márka szerint a gyártás nem korlátozódik majd a városi autókra. Az olaszok 2019-ben mutatták be a Centoventi Concept EV-t, amely gyakorlatilag egy következő generációs Fiat Panda előzetese volt. Bár ez az autó valószínűleg a Fiat által kifejlesztett kis platformot használja majd, elég valószínű, hogy a cég a Stellantis STLA-platformjára is fog elektromos autókat fejleszteni, amelyet a Peugeot e208 és az Opel Corsa-e használ.

A torinói székhelyű cég emellett jelezte, hogy igyekszik növelni a gyorstöltő pontok számát, illetve a tudatosabb gondolkodás jegyében és a levegőminőség javítása érdekében 28 000 növényt helyez el a torinói Lingotto gyár tetején.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!

Autocar

Fiat

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!