2021. június 22. | 14:35

Kiderült, hogy mikorra várható a következő generációs XC60 érkezése.

A Volvo úgy tervez, hogy a vadonatúj XC60 teljesen elektromos lesz. Nagy meglepetést ezzel nem okozott az autógyártó, számítani lehetett rá, hogy az újdonság villanyos hajtásláncot kap.

A Volvo az évtized végére teljesen elektromos márkává szeretne válni. A svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalat segít majd a gyártónak a fenntarthatóbb akkumulátorok kifejlesztésében és összeszerelésében, amelyeket a tisztán elektromos Volvo és Polestar autók következő generációja használ majd. Ezek között lesz az új XC60, amely a Volvo XC40 Recharge mellett a Volvo egyik első teljesen elektromos sorozatgyártású modellje lesz.

A cég ambiciózus terve szerint az évtized közepére a termelés legalább felét tisztán elektromos autók teszik ki, 2030 után pedig kizárólag villanyautókat kíván értékesíteni a vállalat. Úgy tűnik, hogy a következő generációs XC60 bizonyos mértékig a forradalom élére áll majd, és egyben az első olyan modell lesz, amelyben az akkumulátorok új generációja kaphat helyet.

Nagyon mást nem lehet még tudni az új XC60-ról, bár a CarAdvice értesülései szerint 2024 körül számíthatunk az új prémium crossoverre. Szinte 100 százalék, hogy az új modellt nem kínálják majd belső égésű motorral, de várjuk ki a végét, hiszen még körülbelül három év választ el minket attól, hogy a szalonokban láthassuk, addig sok minden történhet az autóiparban.

Ami a Northvolt-tal közös vállalatot illeti, a Volvo szerint az új partnerség első lépése egy új svédországi kutatási és fejlesztési központ létrehozása lesz, amely 2022-ben kezdi meg működését. Ha minden a tervek szerint alakul, a két cég egy új akkumulátorgyárat hoz létre Európában, amelynek potenciális kapacitása elérheti az évi 50 gigawattórát. Az új üzemben – amely 3000 új munkahelyet teremthet – 2026-ban kezdődhet meg a tiszta energia előállítása.