2023. augusztus 24. | 13:44

Vizsgálják majd a kínai gigaberuházás környezethasználati engedélyét, amelyet a magyar hatóságok csont nélkül megadtak.

Még tavasszal nyújtott be panaszt Jávor Benedek, magyar politikus az Európai Bizottság felé a Debrecen városába készülő kínai akkumulátorgyár ügyében. Egy többezer milliárdos gigaberuházásról van szó, amely 200 hektárnyi területen működne.

A fő probléma az ilyen gyárakkal, hogy elképesztően magas vízigényük van, bár a hatóságok szerint ezt főleg tisztított szennyvízből oldanák meg a CATL esetében. A helyiek mégis aggódnak, hiszen Debrecenben a szárazabb időszakokban így is küszöbértéket ért el a vízfelhasználás.

Emiatt pedig a Párbeszéd politikusa azt szeretné, hogy a közel működésképtelen magyar környezetvédelmi hatóság helyett azt egy komolyan vehető szerv vizsgálja. Ezért fordultak az Európai Bizottsághoz, akik vizsgálatot indítottak az ügyben.

Szerinte a beruházás sérti az Európai Unió Víz Keretirányelvét, amely pont a mélyben található vizek felhasználásának kiegyensúlyozottságát biztosítaná. Egy ilyen beruházás és a hozzátartozó vízhasználat ráadásul károsítana más olyan ökoszisztémákat is, melyek Natura 2000-es zónába tartoznak.

Szintén EU-s program az úgynevezett CIVAQUA projekt is, melynek a célja a talajvizek süllyedésének megállítása. Ebben nem sokat segítene egy ilyen területi igényű és vízfelhasználású projekt, mint a CATL megalomán gyára.

A gyár ellen egyébként a helyiek is rendszeresen és hevesen tiltakoznak. Több tüntetést is szerveztek a bejelentés és az építkezés megkezdése óta, a közmeghallgatások pedig elég paprikás hangulatban zajlottak.

Ettől függetlenül a kormány minden erejével támogatja a projektet, hiszen nekik nem titkolt céljuk akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinálni az országból. Egy közelmúltban készült közvélemény-kutatásból kiderült, mit szeretnének az emberek az akkugyárak kapcsán.

Depositphotos