2022. január 06. | 11:20

A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói.

A Vadnyugat banditái az autók megjelenésével beköltöztek a városokba, a postakocsik helyett pedig bankokat kezdtek rabolni. Fel kellett venni a versenyt a stílusos gengszterek tempójával, ami az USA legnépszerűbb rendőrautóinak megszületését eredményezte. Most megtudhatod, melyek ezek a típusok!

Rapid Model F 700B Police Patrol Wagon, 1910

Az Újvilág rendőrautóinak egyik legrégebbi példánya az F 700B. Az Ohio állambeli Akron városának utcáit már 1899-ben felügyelte az elektromos rabszállító. Nagy sebességre igaz nem volt képes, de nem szabad elfelejteni, hogy abban a korban szolgált, amikor biciklivel is utol lehetett érni egy rosszfiút.

Ford Model T, 1919

A Model T nem csak a jenkik, de a világ egyik legsikeresebb autója. Henry Ford és Galamb József közös munkájának hála a népek ellepték az utakat, több mint 15 millió Ford Model T talált gazdára. A típust számos kivitelben gyártották, köztük rendőrautó formájában is.

Lincoln L Series Phaeton, 1924

A Ford monopóliuma előtt a ma már luxusautóiról ismert Lincoln segítette a rendfenntartók munkáját. A Model L V8-as, 5,9 literes, 90 lóerős motort kapott. Az állami szolgálatban lévőket reflektorokkal, golyóálló szélvédővel és pisztolytáskákkal szerelték.

Chevrolet Master Deluxe, 1938

1938-ra a Chevrolet átvette a rendőrautók gyártásának szerepét. A Master Deluxe volt a nagy kedvenc, amit 3,4 literes, hathengeres motorja félelmetes jelenséggé tette. Összesen 300 ezer villogós példány kelt el.

Ford Fairlane Interceptor, 1956

A Fairline modellek a nyugat-virginiai Charlestonban voltak a legnagyobb számban. A V8-as erőforrás 218 lóerő leadására volt képes. Az extra biztonságért többek között a süllyesztett kormány és a műszerfal párnázása felelt. A korabeli reklámkampányban elengedhetetlen szerepet játszott, hogy a típus a kopók körében országszerte népszerű volt.

Plymouth Satellite Police Car, 1972

A harmadik generációs Satellite 1971-ben mutatkozott be, a középkategóriás autót A38 néven lehetett rendőrautóként megrendelni. A populáris kultúrában is nagy sikernek örvendett, a Hazárd megye lordjai című sorozatban felbukkanó rendőrautók kb. fele Satellite volt.

A Bűnvadászok című filmből is ismerhetjük, amelyben Bud Spencer és Terence Hill több Dodge Polarát is leamortizálnak, amely az alapját adta a Satellite-nek is.

Ford Fairmont, 1978

A Ford célja a Fairmont bemutatásával a Nova leváltása volt. 3,3 literes V6-ossal és 5 literes V8-assal készítették ezeket. A rendőrcsomag egyedi rugókat, szervót és megerősített vázat kapott.

Ford Mustang, 1982

A Mustang SSP 5,0 literes V8-asával igazi nagyágyú volt. A kaliforniai autópálya-felügyelet 400 darabot rendelt. A típust 1993-ig készítették, több mint 15 ezer darab talált gazdára. Nagy durranás volt az állami szervek körében, a DEA, az FBI és a határőrség is alkalmazta.

Plymouth Gran Fury, 1982

A Gran Furi is megért több generációt a rendőrségnél. Hasábformájával a '80-as évek krimijeinek elengedhetetlen eszköze volt. Természetesen a V8-as motor itt is alaptartozék volt.

Ford Crown Victoria Police Interceptor

A Ford legsikeresebb és máig legismertebb rendőrautója a Crown Victoria volt, már a ’80-as évek óta használták. A michigani és Los Angeles-i állami főkapitányság is pozitívan nyilatkozott a Victoria féktávolságáról.

Chevrolet Caprice, 1991

A Chevy Caprice is ikonikus rendőrautó, több generációja is szolgált amerikai rendőrségeknél. Talán a negyedik generáció a leghírhedtebb, a 9C1 változat másolata a GTA: San Andreas flottájának egyik oszlopos tagja.

Chevrolet Impala, 2006

fotó egy kilencedik generációs, new york-i Chevrolet Impala rendőrautóról
Fotó: Wikimedia Commons

Az Impala több generációja is kapott kék fényeket, ez így van a 9. szériás modellel is. A 2006 és 2016 között gyártott autó hagyományos utcai és kémhasználatra is alkalmas volt. A rendőrök extrái közé tartozott a felerősített hűtőrendszer és acélkerekek.

A történelem során számtalan nagyszerű autó szolgált és védett. Te ismersz olyan típust/ típusokat, amik szintén figyelemre méltóak?