TOP 10 kopóautó – Az USA történetének legjobb rendőrautói

Közzétéve:
2018-11-06, 10:20

A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói.

A Vadnyugat banditái az autók megjelenésével beköltöztek a városokba. A postakocsik helyett bankokat kezdtek rabolni. A zsernyákoknak fel kellett venni a versenyt a stílusos gengszterek tempójával, ami az USA legnépszerűbb rendőrautóinak megszületését eredményezte. Most megtudhatod, melyek ezek a típusok:

Rapid Model F 700B Police Patrol Wagon, 1910

1910 1.) Rapid Model F 700B Police Patrol Wagon, fekete-fehér, oldanézet, jobbról

Az új világ rendőrautóinak egyik legrégebbi példánya az F 700B. Az Ohio állambeli Akron városának utcáit már 1899-ben felügyelte az elektromos rabszállító. Nagy sebességre igaz nem volt képes, de nem szabad elfelejteni, hogy abban a korban szolgált, amikor biciklivel is utol lehetett érni egy rosszfiút.

Ford T-modell, 1919

1919 Ford T-Modell, rendőrautó, fekete-fehér, oldalnézet, jobbról

A T-modell nem csak a jenkik, de a világ egyik legsikeresebb autója. Henry Ford és Galamb József közös munkájának hála a népek ellepték az utakat, több mint 15 millió T-Ford talált gazdára. A típust számos kivitelben gyártották, köztük rendőrautó formájában is.

Lincoln Phaeton, 1924

3 darab 1924 Lincoln L-Modell, fekete-fehér, oldanézet, jobbról

A Ford monopóliuma előtt a ma már luxusautóiról ismert Lincoln segítette a rendfenntartók munkáját. Az L-Modell V8-as, 5,9 literes, 90 lóerős motort kapott. Az állami szolgálatban lévőket reflektorokkal, golyóálló szélvédővel és pisztoly állványokkal szerelték.

Chevrolet Master Deluxe, 1938

1938 Chevrolet Master Deluxe, fekete, oldalnézet, jobbról

1938-ra a Chevrolet átvette a rendőrautók gyártásának szerepét, ez a ’80-as és ’90-es évekre bontakozott ki. A ’30-as évek kedvence a Master Deluxe volt. 3,4 literes, 6 hengeres motorja félelmetes jelvényessé tette. Összesen 300 ezer villogós példány kelt el.

Ford Fairlane Interceptor, 1956

1956 Ford Fairlane Interceptor, oldalnézet, balról

A Fairline modellek a nyugat-virginiai Charlestonban voltak a legtöbben. A V8-as erőforrás 218 lóerő leadására volt képes. Az extra biztonságért többek között a süllyesztett kormány és a műszerfal párnázása felelt. A korabeli reklámkampányban elengedhetetlen szerepet játszott, hogy a típus a kopók körében országszerte népszerű volt.

Plymouth Satellite Police Car, 1972

1972 Plymouth Satellite, oldalnézet, jobbról

A harmadik generációs Satellite 1971-ben mutatkozott be, a középkategóriás autót „A38” néven lehetett rendőrautóként megrendelni. A populáris kultúrában is nagy sikernek örvendett, a Hazárd megye lordjai című sorozatban felbukkanó rendőrautók kb. fele Satellite volt.

Ford Fairmont, 1978

1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról

A Ford célja a Fairmont bemutatásával a bevált Nova felváltása volt. A V8-as, 3,3 literes és 5 literes motorválaszték egyedivé tette. A rendőrcsomag egyedi rugókat, szervót és megerősített vázat kapott.

Ford Mustang, 1982

1982 Ford Mustang SSP, oldalnézet, balról

A Mustang SSP igazi nagyágyú volt. V8-as, 5 literes motorja lekőrözte az évtized Porschéit. A német csodáknak esélyük sem volt, csak a kaliforniai autópálya felügyelet 400 darabot rendelt. A típust 1993-ig szerelték, több mint 15 ezer darab talált gazdára. Nagy durranás volt az állami szervek körében, a DEA, az FBI és a határőrség is alkalmazta.

Ford Crown Victoria, 1992

1992 Ford Crown Victoria, fehér, oldalnézet, balról

A Ford legsikeresebb és máig legismertebb rendőrautója a Crown Victoria volt, már a ’80-as évek óta használták. A michigani és Los Angeles-i állami főkapitányság is pozitívan nyilatkozott a Victoria féktávolságáról. 5 éves gyártása alatt 25 ezer kelt el. 

 Chevrolet Impala, 2006

2006 Chevrolet Impala, fehér, oldalnézet, jobbról

Az Impala több generációja kapott kék fényeket, ez így van a legújabb 9. szériás modellel is. A 2006 és 2016 között gyártott autó hagyományos utcai és kémhasználatra is alkalmas volt. A rendőrök extrái közé tartozott a felerősített hűtőrendszer és acélkerekek.

A történelem során számtalan nagyszerű autó szolgált és védett. Te ismersz olyan típust/ típusokat, amik szintén figyelemre méltóak?

Kapcsolódó írások

Chevrole, Corvette Indy tanulmányautó, vörös, oldalnézet, balról
2018. november 30.
Az 1963-as Corvette Sting Ray publikálása után bemutatok nektek négy Corvette tanulmányautót, amik jó ötletnek tűntek, de mégsem jutottak el a gyártósorra
1990 Chevrolet Corvette tanulmányautó, Corvette CERV III, kék, elölnézet, balról
2018. december 20.
A meg nem valósult tanulmányautók tengere mélyén számos fantasztikus autó rejtőzik, ami sosem látott napvilágot. Az elvetélt Corvette-tanulmányok után bemutatom a folytatást.

További hírek