TOP 10 kopóautó – Az USA történetének legjobb rendőrautói

Közzétéve:
2018-11-06, 10:20

A történelem során számos villogós autó segítette az amerikai zsaruk hajszáját. Most megtudhatod, hogy a Ford Crown Victoria és a Hudson Hornet mellett melyik típusok voltak az USA történetének legmenőbb rendőrautói

A Vadnyugat banditái az autók megjelenésével beköltöztek a városokba. A postakocsik helyett bankokat kezdtek rabolni. A zsernyákok fel kellett, hogy vegyék a versenyt a stílusos gengszterek tempójával, ami az USA legnépszerűbb rendőrautói megszületését eredményezte. Most megtudhatod, melyek ezek a típusok:

Rapid Model F 700B Police Patrol Wagon, 1910

1910 1.) Rapid Model F 700B Police Patrol Wagon, fekete-fehér, oldanézet, jobbról

Az új világ rendőrautóinak egyik legrégebbi példánya az F 700B. Az Ohio állambeli Akron városának utcáit már 1899-ben felügyelte az elektromos rabszállító. Nagy sebességre igaz nem volt képes, de nem szabad elfelejteni, hogy abban a korban szolgált, amikor biciklivel is utol lehetett érni egy rosszfiút.

Ford T-modell, 1919

1919 Ford T-Modell, rendőrautó, fekete-fehér, oldalnézet, jobbról

A T-modell nem csak a jenkik, de a világ egyik legsikeresebb autója. Henry Ford és Galamb József közös munkájának hála a népek ellepték az utakat, több mint 15 millió T-Ford talált gazdára. A típust számos kivitelben gyártották, köztük rendőrautó formájában is.

Lincoln Phaeton, 1924

3 darab 1924 Lincoln L-Modell, fekete-fehér, oldanézet, jobbról

A Ford monopóliuma előtt a ma már luxusautóiról ismert Lincoln segítette a rendfenntartók munkáját. Az L-Modell V8-as, 5,9 literes, 90 lóerős motort kapott. Az állami szolgálatban lévőket reflektorokkal, golyóálló szélvédővel és pisztoly állványokkal szerelték.

Chevrolet Master Deluxe, 1938

1938 Chevrolet Master Deluxe, fekete, oldalnézet, jobbról

1938-ra a Chevrolet átvette a rendőrautók gyártásának szerepét, ez a ’80-as és ’90-es évekre bontakozott ki. A ’30-as évek kedvence a Master Deluxe volt. 3,4 literes, 6 hengeres motorja félelmetes jelvényessé tette. Összesen 300 ezer villogós példány kelt el.

Ford Fairlane Interceptor, 1956

1956 Ford Fairlane Interceptor, oldalnézet, balról

A Fairline modellek a nyugat-virginiai Charlestonban voltak a legtöbben. A V8-as erőforrás 218 lóerő leadására volt képes. Az extra biztonságért többek között a süllyesztett kormány és a műszerfal párnázása felelt. A korabeli reklámkampányban elengedhetetlen szerepet játszott, hogy a típus a kopók körében országszerte népszerű volt.

Plymouth Satellite Police Car, 1972

1972 Plymouth Satellite, oldalnézet, jobbról

A harmadik generációs Satellite 1971-ben mutatkozott be, a középkategóriás autót „A38” néven lehetett rendőrautóként megrendelni. A populáris kultúrában is nagy sikernek örvendett, a Hazárd megye lordjai című sorozatban felbukkanó rendőrautók kb. fele Satellite volt.

Ford Fairmont, 1978

1978 Ford Fairmont, oldalnézet, jobbról

A Ford célja a Fairmont bemutatásával a bevált Nova felváltása volt. A V8-as, 3,3 literes és 5 literes motorválaszték egyedivé tette. A rendőrcsomag egyedi rugókat, szervót és megerősített vázat kapott.

Ford Mustang, 1982

1982 Ford Mustang SSP, oldalnézet, balról

A Mustang SSP igazi nagyágyú volt. V8-as, 5 literes motorja lekőrözte az évtized Porschéit. A német csodáknak esélyük sem volt, csak a kaliforniai autópálya felügyelet 400 darabot rendelt. A típust 1993-ig szerelték, több mint 15 ezer darab talált gazdára. Nagy durranás volt az állami szervek körében, a DEA, FBI és határőrség is alkalmazta.

Ford Crown Victoria, 1992

1992 Ford Crown Victoria, fehér, oldalnézet, balról

A Ford legsikeresebb és máig legismertebb rendőrautója a Crown Victoria volt, már a ’80-as évek óta használták. A michigani és Los Angeles-i állami főkapitányság is pozitívan nyilatkozott a Victoria féktávolságáról. 5 éves gyártása alatt 25 ezer kelt el. 

 Chevrolet Impala, 2006

2006 Chevrolet Impala, fehér, oldalnézet, jobbról

Az Impala több generációja kapott kék fényeket, ez így van a legújabb 9. szériás modellel is. A 2006 és 2016 között gyártott autó hagyományos utcai és kémhasználatra is alkalmas volt. A rendőrök extrái közé tartozott a felerősített hűtőrendszer és acélkerekek.

A történelem során számtalan nagyszerű autó szolgált és védett. Te ismersz olyan típust/ típusokat, amik szintén figyelemre méltóak?

Forrás:

További autós hírek

Nem elég, hogy nem akarja a piros lámpát kivárni… “Szokásos esti dugó a híd felé, két sáv áll mint a…

Halálra gázolt egy személygépkocsi egy gyalogoló férfit az M5-ös autópályán. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. január 22-én 22…

Talán az ilyen esetekre mondják, egyik 19 másik egy híján 20!? Ködös, alig belátható útszakaszon kezdett egy teherautó előzésébe a…

Egészen elképesztő videóra hívta fel a figyelmünket olvasónk. “Gyalogos át szeretne menni a zebrán, sikerül is neki a 6. előtte…

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Kapcsolódó írások

Chevrole, Corvette Indy tanulmányautó, vörös, oldalnézet, balról
2018. november 30.
Az 1963-as Corvette Sting Ray publikálása után bemutatok nektek négy Corvette tanulmányautót, amik jó ötletnek tűntek, de mégsem jutottak el a gyártósorra
1990 Chevrolet Corvette tanulmányautó, Corvette CERV III, kék, elölnézet, balról
2018. december 20.
A meg nem valósult tanulmányautók tengere mélyén számos fantasztikus autó rejtőzik, ami sosem látott napvilágot. Az elvetélt Corvette-tanulmányok után bemutatom a folytatást
1966 Lincoln Continental, fekete 2+2 kupé, ültetett
2018. október 26.
Most végre megtudhatod, melyik autók voltak az amerikai autógyártás történetének legtermetesebb példányai
1959 Cadillac Eldorado Biarritz, vörös kabrió, elölnézet, oldalnézet, balról döntve, távolról
2019. november 24.
Az autók uszonyai az ’50-es évek Amerikájában bukkantak fel, és egészen a ’60-as évekig nélkülözhetetlen formatervi elemek voltak. De mégis mely 8 autó uszonyai voltak a legvonzóbbak?