szerda - 2023. szeptember 27.
19 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Viva España! És a sor-6-os 8 literes – 1919 Hispano-Suiza H6B

2019. január 09. | 14:25

A XX. század első felében Európa autógyártói a nemesség igényeit kívánták kielégíteni. Így volt ez a spanyol Hispano-Suizával is, egyik leghíresebb modellje a H6B volt

Spanyolországról talán az utolsó dolog, ami eszedbe juthat, az az autógyártás. A Seaton és az újonnan alapított Cuprán kívül a többi márka eltűnt a színről. A letűnt nevek közé tartozik a legendás Hispano-Suiza, korának egyik legelismertebb és legelitebb európai automobil-szerelője.

A Hispano-Suiza tehát egy spanyol alapítású cég volt, aminek a története egészen 1898-ig nyúlik vissza, ebben az évben Emilio de la Cudra megalapította a La Cudra nevű autóipari vállalatot, barcelonai üzemében elektromos autókat szerelt. Rövidesen megismerkedett a svájci Mark Birkigttel, akivel megtervezte a cég első belső égésű motorral felruházott autóját. Az üzem 1902 környékén José M. Castro Fernández kezébe került, a márkanevet Fábrica Hispano-Suiza de Automóviles-re cserélték. Jelentése: Spanyol-Svájci Autóipari Gyár. Sajnos az újítás nem vált be, 1903 decemberében csődbe ment. A következő évben Castro megalapította a La Hispano-Suiza Fábrica de Automóviles-t és bővítette a motorválasztékot.

1911-ben a vállalat terjeszkedni kezdett, Franciaországban megalapította helyi leányvállalatát. Az első világháború ideje alatt a gépjárművek lekerültek a palettáról, de 1 évvel annak lezajlása után újraindult a négykerekűek gyártása, már a Hispano-Suiza név alatt. A spanyol anyavállalat teherautókat és olcsóbb személyautókat, a francia osztag a legfelsőbb kategóriás limuzinok gyártására szakosodott. Egyik legsikeresebb típusa az 1919-ben megjelent H6B volt.

Hosszas tanulmányozás és megfigyelés után Birkigt előállt a H6B terveivel, ami teljes mértékben igazodott a párizsi nemesség igényeihez. Az 1919-től gyártott limuzin a Hispano legsikeresebb modellje volt. Készült limuzin és roadster kivitelben is, majd rövidesen felváltotta az utód H6C.

A H6B legfontosabb tulajdonságai a nagy termete, gyorsasága és magas ára volt. Ma már nem tűnik akkora dolognak, de legnagyobb sebessége 130 km/óra volt. A motor munkáját egy 3 sebességes kézi váltó segítette. Ezt az iramot még a legnehezebb limuzinok is képesek voltak tartani. Itt azért meg kell említeni, hogy az autózás hajnalán a géptest jelentős része fából készült, mivel a karosszéria fémből történő kialakítása túlságosan költséges lett volna. Ezt a taktikát többek között a Rolls-Royce is alkalmazta, aki ebben az érában többször is megvásárolta a jogokat a Hispano egyes modelljei és alkatrészei másolására.

Ezt a 130 km/órás sebességet Birkigt egy 6 597 köbcentis, 6 hengeres soros motorral érte el. A hengerblokk alumíniumból készült. Az autó 135 lóerő leadására volt képes, erőforrása percenként 2600-at fordult. Forradalmi újításnak számított mind a 4 kerékre féket tenni, sőt, szervokormányt is kapott. Ez a megoldás olyannyira felsőosztályúnak bizonyult, hogy rövidesen az előbb említett angol óriás is alkalmazta. Érdekel hogyan is néz ki mozgásban? Nézd meg a videót!

A H6B a versenypályákon is remekelt. A 37,2 lóerős sportváltozat az 1922-es Monzát megnyerte. További győzelmek után Birkigt úgy döntött, itt az ideje a luxus limuzint sportkivitelben is elkészíteni. Így született meg 1924-ben a H6C Sport. A H6B-hez képest többek között például 200 lóerős, 7983 köbcentis motorjában tér el. Belőle már a 148 km/órás sebességet is ki tudták hozni.

1931-re megmutatkozott a H6-os modellek kora és gyengesége, a termelés 2 évvel később be is fejeződött. Helyét átvette a márka másik legelitebb modellje, a V12-es J12. Ebben az évtizedben a francia leányvállalat egyre inkább a hadászatban vált érdekeltté, a második világháború beköszöntére mással már nem is foglalkozott. Kevesebb, mint 3000 Hispano-Suiza készült Franciaországban. Ebbe a mennyiségbe bele tartozik a H6B is, aminek a licenszét az argentin gyártók mellett a Škoda is megvásárolta. További részletekért nézd meg a videót egy büszke tulajdonos beszámolójával:

A Hispano-Suizát a történelem a pénzes autórajongók ideáljaként tartják számon, nem mint a burzsuj arisztokrata autók státusz szimbólumaként, akik sofőrrel furikáztak a városban. A H6 a spanyol-svájci nagyvállalat francia kiküldöttségének egyik legnagyszerűbb példája, ami a korai XX. század motorizációjának meghatározó alakja volt. Méltó tengerentúli kortársa a Cadillac V16 volt.

Attól, hogy az autó már 100 éves, nem jelenti azt, hogy nincs belőle túlélő példány. Az RM Sotheby’s aukcióján a típus már többször is feltűnt. A hershey-i árverésen bemutatott 1930-as salamanca (kupé limuzin) 106 400 euróért, vagyis nagyjából 33,2 millió forintért kelt el. Ennél drágábban is találsz. Szintén a Sotheby’s aukcióján egy 1928-as kabrió is eladásra vár. Várhatóan 475 ezer és 600 ezer dollár, tehát kb. 148 és 187 millió forint közti összegért került kalapács alá.

Ittas vezetés, gyorshajtás, biztonsági öv és mobilozás 2019-ben – vallottak a magyar autósok Hibrid szabadidő-autóval készül a Honda Bécsbe

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!