9,7%-kal több gumiabroncsot értékesítettek Magyarországon 2018-ban

Közzétéve:
2019-01-20, 10:46

3,1 millió darab gumiabroncsot adtak el a gyártói képvisletek

Regionálisan is kiemelkedő, hogy az előző esztendőhöz képest mennyivel több gumiabroncsot értékesítettek a gyártói képviseletek a gumiabroncs nagy-és kiskereskedők számára. A Magyar Gumiabroncs Szövetség által készített statisztikából kiderül, hogy az Europol kimutatásában megtalálható gyártók minden pneumatikus kerekeken közlekedő járműre több gumiabroncsot értékesítettek.

Mindez azt jelenti, hogy minden kategória eladási számai növekedtek. Személygépkocsikra 9%-kal értékesítettek több gumiabroncsot, ami 2 420 000 db-ot jelent. Városi terepjárókra 23%-kal (182 000 db), kisteherautókra 5%-kal (258 000 db), motorkerékpárokra pedig szintén 5%-kal (58 000 db) több gumit adtak el.

Hunyadi Szabolcs, a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke így nyilatkozott:

„A gumiabroncs értékesítés a gazdaság teljesítményének egyik legjobb indikátora, hiszen minden gazdasági tevékenységhez mobilitás, a mobilitáshoz pedig gumiabroncs szükséges. A magyar gazdaság jó teljesítményét jelzi, hogy a magáncélú – személygépkocsi és motor – abroncsok értékesítésének bővülése mellett soha nem látott méretűre nőtt a nehézgépjármű gumiabroncsok értékesítése is.”

Teherautókra és autóbuszokra 21%-kal (180 000 db), földmunkagépekre 25%-kal (642 db), mezőgazdasági gépekre való gumiabroncsokból 12%-kal (16 800 db) gumiabronccsal több volt a kereslet a 2017-es számokhoz képest.

Érdekesség, hogy az évszakos bontás tekintetében a nyári gumikból 1,5%-kal (1 184 0000 db), téli gumikból 12%-kal (1 565 000 db) fogyott több, míg a négyévszakos abroncsokra 48%-kal (96 000 db) nagyobb volt az érdeklődés. Ez utóbbi azonban ennek ellenére még csak a magyarországi gumiabroncspiac 3,5%-át teszi ki.

„A magyar abroncspiac bővüléséhez nagyban hozzájárult az újautó- és új nehézgépjármű-értékesítések növekedése, amely immár a 2008-as gazdasági válság előtti szintekre emelkedett. A legtöbb gumiabroncsot szakszervizekben, hagyományos gumiabroncs kiskereskedőknél, illetve online gumikereskedőknél vásárolták a magyar autósok és nehézgépjármű-tulajdonosok. Az értékesítési csatornák közül az internetes abroncs eladások volumene bővül a legnagyobb mértékben, itt a növekedés ismét két számjegyű volt” – árula el Hunyadi Szabolcs.

A magyar gazdasági kiemelkedő ütemben fejlődő ágazatának a gumiabroncsipar, hiszen folyamatosan nő e szektorban foglalkoztatott munkások száma. Közvetlenül 6 ezren, közvetetten 15 ezren dolgoznak e területen. A Magyar Gumiabroncs Szövetség úgy becsli, hogy az iparág a GDP 1,5%-át állítja elő. A gumiabroncs-ipar belföldi eladásai és az export értéke 2018-ban túlszárnyalta az 528 milliárd forintot.

Forrás:

MTI

Pixabay

További autós hírek

Egy autós lesodródott az útról és egy jelzőtáblának ütközött. A vezető életét vesztette, utasa megsérült – írja a police.hu Egyelőre ismeretlen…

A Puskás Aréna nyitó labdarúgó-mérkőzését 2019. november 15-én, pénteken este 19 órai kezdettel játsszák. A stadion bejáratai a Dózsa György…

A kategóriák között egyértelműen a SUV vezeti az idei eladási listát (is), csak ebből a fajtából 47480 újat állítottak forgalomba,…

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

2019 az az év, amikor másról sem lehet hallani, csak arról, hogy az autók ölik meg a bolygónkat. De komolyan!…

Kapcsolódó írások

Téli gumi körkérdés: pénz kontra biztonság
2017. július 26.
Gumiabroncs vásárlás előtt mindig felmerül a kérdés: a pénz vagy a biztonság a fontosabb? Lássuk, hogy döntenek a magyar autósok e téren
Téli gumi teszt nyáron: Őrültség? A Goodyear megcsinálta!
2017. július 27.
A Goodyear gumiabroncs tesztjén kiderült, hogy hogyan teljesít a téli gumi a nyári időszakban. De vajon mennyi egy minőségi gumi valós élettartama?
2018. szeptember 24.
A több mint 100 éves múltra visszatekintő gumiabroncs gyártó, a Kleber két legújabb, nyári gumiját tesztelhettem a Michelin franciaországi tesztpályáján. Ha az ár-érték arány számodra fontos szempont, akkor vess egy pillantást a Dynaxer termékcsaládra!
Miért más a téli gumik piaca Amerikában és Európában?
2017. július 28.
Amerikában, ahol kevésbé számít az autók fogyasztása, népszerűbbek a négyévszakos gumiabroncsok, Európában viszont más a helyzet