9,7%-kal több gumiabroncsot értékesítettek Magyarországon 2018-ban

Közzétéve:
2019-01-20, 10:46

3,1 millió darab gumiabroncsot adtak el a gyártói képvisletek

Regionálisan is kiemelkedő, hogy az előző esztendőhöz képest mennyivel több gumiabroncsot értékesítettek a gyártói képviseletek a gumiabroncs nagy-és kiskereskedők számára. A Magyar Gumiabroncs Szövetség által készített statisztikából kiderül, hogy az Europol kimutatásában megtalálható gyártók minden pneumatikus kerekeken közlekedő járműre több gumiabroncsot értékesítettek.

Mindez azt jelenti, hogy minden kategória eladási számai növekedtek. Személygépkocsikra 9%-kal értékesítettek több gumiabroncsot, ami 2 420 000 db-ot jelent. Városi terepjárókra 23%-kal (182 000 db), kisteherautókra 5%-kal (258 000 db), motorkerékpárokra pedig szintén 5%-kal (58 000 db) több gumit adtak el.

Hunyadi Szabolcs, a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke így nyilatkozott:

„A gumiabroncs értékesítés a gazdaság teljesítményének egyik legjobb indikátora, hiszen minden gazdasági tevékenységhez mobilitás, a mobilitáshoz pedig gumiabroncs szükséges. A magyar gazdaság jó teljesítményét jelzi, hogy a magáncélú – személygépkocsi és motor – abroncsok értékesítésének bővülése mellett soha nem látott méretűre nőtt a nehézgépjármű gumiabroncsok értékesítése is.”

Teherautókra és autóbuszokra 21%-kal (180 000 db), földmunkagépekre 25%-kal (642 db), mezőgazdasági gépekre való gumiabroncsokból 12%-kal (16 800 db) gumiabronccsal több volt a kereslet a 2017-es számokhoz képest.

Érdekesség, hogy az évszakos bontás tekintetében a nyári gumikból 1,5%-kal (1 184 0000 db), téli gumikból 12%-kal (1 565 000 db) fogyott több, míg a négyévszakos abroncsokra 48%-kal (96 000 db) nagyobb volt az érdeklődés. Ez utóbbi azonban ennek ellenére még csak a magyarországi gumiabroncspiac 3,5%-át teszi ki.

„A magyar abroncspiac bővüléséhez nagyban hozzájárult az újautó- és új nehézgépjármű-értékesítések növekedése, amely immár a 2008-as gazdasági válság előtti szintekre emelkedett. A legtöbb gumiabroncsot szakszervizekben, hagyományos gumiabroncs kiskereskedőknél, illetve online gumikereskedőknél vásárolták a magyar autósok és nehézgépjármű-tulajdonosok. Az értékesítési csatornák közül az internetes abroncs eladások volumene bővül a legnagyobb mértékben, itt a növekedés ismét két számjegyű volt” – árula el Hunyadi Szabolcs.

A magyar gazdasági kiemelkedő ütemben fejlődő ágazatának a gumiabroncsipar, hiszen folyamatosan nő e szektorban foglalkoztatott munkások száma. Közvetlenül 6 ezren, közvetetten 15 ezren dolgoznak e területen. A Magyar Gumiabroncs Szövetség úgy becsli, hogy az iparág a GDP 1,5%-át állítja elő. A gumiabroncs-ipar belföldi eladásai és az export értéke 2018-ban túlszárnyalta az 528 milliárd forintot.

Forrás:

MTI

Pixabay

További autós hírek

A Pofátlan(tan)ítás egy extra epizódjaként tette közzé a baleset-megelőzés Facebook oldala ezt a videót. Sajnos mi is posztoltunk a napokban…

Egyszerűen azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokan nem az útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Nem, valóban nem esik a hó, de a napok…

Több levelet kaptunk a témában az utóbbi időben, ezért tegyük tisztába azt, hogy miért nem kapsz büntetőpontot a kiszabott bírság…

Ismerős kép lehet sokatoknak, ahogy az asszony bringáját viszitek haza a vasútállomásról vidéken… 🙂 A videón látható szituáció is hasonló…

Venczel János versenyző nyilvános posztjára bukkantunk a Facebookon és megdöbbentünk a meglehetősen precíz, aljas tolvajtempón. Írja: “Kedves Ismerőseim!! 300.000 Ft…

Kapcsolódó írások

BMW M4 kupé
2020. január 14.
Nyakig benne vagyunk a télben, ami azt jelenti, hogy egy ideje minden autósnak téli abronccsal kell közlekednie.
Téli gumi körkérdés: pénz kontra biztonság
2017. július 26.
Gumiabroncs vásárlás előtt mindig felmerül a kérdés: a pénz vagy a biztonság a fontosabb? Lássuk, hogy döntenek a magyar autósok e téren
Téli gumi teszt nyáron: Őrültség? A Goodyear megcsinálta!
2017. július 27.
A Goodyear gumiabroncs tesztjén kiderült, hogy hogyan teljesít a téli gumi a nyári időszakban. De vajon mennyi egy minőségi gumi valós élettartama?
2018. szeptember 24.
A több mint 100 éves múltra visszatekintő gumiabroncs gyártó, a Kleber két legújabb, nyári gumiját tesztelhettem a Michelin franciaországi tesztpályáján. Ha az ár-érték arány számodra fontos szempont, akkor vess egy pillantást a Dynaxer termékcsaládra!