Regionálisan is kiemelkedő, hogy az előző esztendőhöz képest mennyivel több gumiabroncsot értékesítettek a gyártói képviseletek a gumiabroncs nagy-és kiskereskedők számára. A Magyar Gumiabroncs Szövetség által készített statisztikából kiderül, hogy az Europol kimutatásában megtalálható gyártók minden pneumatikus kerekeken közlekedő járműre több gumiabroncsot értékesítettek.

Mindez azt jelenti, hogy minden kategória eladási számai növekedtek. Személygépkocsikra 9%-kal értékesítettek több gumiabroncsot, ami 2 420 000 db-ot jelent. Városi terepjárókra 23%-kal (182 000 db), kisteherautókra 5%-kal (258 000 db), motorkerékpárokra pedig szintén 5%-kal (58 000 db) több gumit adtak el.

Hunyadi Szabolcs, a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke így nyilatkozott:

„A gumiabroncs értékesítés a gazdaság teljesítményének egyik legjobb indikátora, hiszen minden gazdasági tevékenységhez mobilitás, a mobilitáshoz pedig gumiabroncs szükséges. A magyar gazdaság jó teljesítményét jelzi, hogy a magáncélú – személygépkocsi és motor – abroncsok értékesítésének bővülése mellett soha nem látott méretűre nőtt a nehézgépjármű gumiabroncsok értékesítése is.”

Teherautókra és autóbuszokra 21%-kal (180 000 db), földmunkagépekre 25%-kal (642 db), mezőgazdasági gépekre való gumiabroncsokból 12%-kal (16 800 db) gumiabronccsal több volt a kereslet a 2017-es számokhoz képest.

Érdekesség, hogy az évszakos bontás tekintetében a nyári gumikból 1,5%-kal (1 184 0000 db), téli gumikból 12%-kal (1 565 000 db) fogyott több, míg a négyévszakos abroncsokra 48%-kal (96 000 db) nagyobb volt az érdeklődés. Ez utóbbi azonban ennek ellenére még csak a magyarországi gumiabroncspiac 3,5%-át teszi ki.

„A magyar abroncspiac bővüléséhez nagyban hozzájárult az újautó- és új nehézgépjármű-értékesítések növekedése, amely immár a 2008-as gazdasági válság előtti szintekre emelkedett. A legtöbb gumiabroncsot szakszervizekben, hagyományos gumiabroncs kiskereskedőknél, illetve online gumikereskedőknél vásárolták a magyar autósok és nehézgépjármű-tulajdonosok. Az értékesítési csatornák közül az internetes abroncs eladások volumene bővül a legnagyobb mértékben, itt a növekedés ismét két számjegyű volt” – árula el Hunyadi Szabolcs.

A magyar gazdasági kiemelkedő ütemben fejlődő ágazatának a gumiabroncsipar, hiszen folyamatosan nő e szektorban foglalkoztatott munkások száma. Közvetlenül 6 ezren, közvetetten 15 ezren dolgoznak e területen. A Magyar Gumiabroncs Szövetség úgy becsli, hogy az iparág a GDP 1,5%-át állítja elő. A gumiabroncs-ipar belföldi eladásai és az export értéke 2018-ban túlszárnyalta az 528 milliárd forintot.