2023. március 06. | 13:39

A rendszer karbantartás és átállás miatt nem fog majd működni, így aznapra senki se tervezzen ilyen programot az okmányirodákba.

Ha valaki úgy tervezte, hogy a március 7-én intézne gépjárművel kapcsolatos ügyeket a kormányablaknál, az ne tegye. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik esetleg jogosítvánnyal kapcsolatos dolgaikat rendeznék.

Hiszen ezen a napon nem fognak ügyfeleket fogadni a kormányhivatalok, mivel rendszerkarbantartás és egy átállási procedúra is folyamatban lesz. Az okmányirodák rendszereit egy Európai Uniós informatikai átállás fogja éppen leterhelni.

A Schengeni Információs Rendszer új verziójának üzembe helyezéséről van szó. Ez egy olyan Európán belüli nemzetközi rendszer, mely az adatmegosztást könnyíti meg a tagállamok között, így fontos szerepe van és a frissített verziója is szükséges.

Emiatt viszont kedden a kormányablak nem tud majd fogadni senkit például személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával, jogosítvánnyal, útlevéllel vagy diákigazolvánnyal kapcsolatos ügyekben. Emellett autó átírása vagy forgalomból való kivonása sem valósulhat meg ezen a napon.

Aki esetleg útlevéllel kapcsolatban nyújtott be kérelmet legkésőbb ma délig, annak tudják tartni az azonnali eljárás határidejét. Ez azt jelenti, hogy 24 órán belül megkapja, ami jelen esetben március 6-a, 15 óra után a központi okmányirodában, Budapesten.

A rendszer előreláthatólag csak március 7-én foglalja majd le a kormányablakok rendszereit. Ha minden rendben halad, akkor március 8-án újra mehetünk ügyet intézni az okmányirodákba.

Arra érdemes figyelni, hogy emiatt például a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötését ne napoljuk el. Hiszen ha vásárlás után nem kötjük meg azonnal, akkor akár napi fedezetlenségi díjat is fizettethetnek velünk, ami nem mindig olcsó buli.

Depositphotos