2022. január 03. | 08:00

Mire jó az ABS és miért jó a sofőrnek, hogy már régóta használják a gyártók?

Az ABS kötelező része az új autóknak, tulajdonképpen már elég régóta jellemző, hogy ez az alapfelszereltség részét képezi. Az ABS vagyis anti-lock brake system, kiemelten fontos részét képezi a biztonsági felszereltségnek. A sofőrök nagy részének olyan természetes a rengeteg biztonsági rendszer működése, hogy talán nem is tudják, egyes esetekben milyen balesetveszélyt kerültek el az autó elektronikájának köszönhetően.

Egyszerűen nézve az ABS egy olyan elektronikusan vezérelt rendszer ami felismeri és megelőzi az autó kerekeinek blokkolását. Segítségével az autó csúszós útfelületen való fékezéskor is irányítható marad. ABS-nek hála nem lehet már kitekert kormánnyal és álló kerékkel várni becsapódást, tehát a klasszikus diszkófékes útpadka fogások is elkerülhetők.

A technika egyébként kicsit sem újkeletű, 1978-ban már kérhető extra volt a W116-os Mercedes S Osztályhoz, 2004-től pedig már kötelezően benne van minden új autóban is. Nem csoda, hogy sokaknak fogalmuk sincs mi a működésének lényege, milyen szituációkban hogyan számíthat rá. Első és legfontosabb feladat ennek az aktív biztonságtechnikai eszköznek, hogy fékezés közben is mindig irányítható maradjon segítségével az autó.

Azért azt is fontos megemlíteni, hogy sem az ABS sem semmilyen biztonságtechnikai kiegészítő sem képes csodát tenni, nem menti meg a sofőrt saját magától. Szétkopott, nem megfelelő nyomású vagy nem az évszaknak megfelelő abroncsokkal, rossz állapotú futóművel, ne adj’ isten felelőtlenül megválasztott vezetési stílussal ugyanolyan könnyen befejezheti pályafutását az is az utakon, akinek van ABS az autójában, mint akinek nincs. Ezért mindig legyen megfelelően ellenőrizve az autó műszaki állapota és törekedj a defenzív vezetésre.

Mikor jöttek rá az ABS szükségességére?

Az blokkolásgátló rendszer kifejlesztésének igénye egészen korai időpontra tehető, mert 1936-ban jegyezték be a szabadalmat. Nem kevés idő telt el, mire használható dolog született, de végül az 1950-es években az első mechanikus rendszerű Dunlop Maxaret blokkolásgátlókat az Egyesült Királyságban gyártott néhány járműben elkezdték használni. A mechanikus rendszer lassúnak bizonyult és megbízhatósága sem volt túl jó.

Az 1960-as években nagyon drága extraként lehetett rendelni a Rolls-Royce és Jensen egyes modelljeibe. Az első utcai autó ABS-el felszerelve a Jensen FF volt, bár az igazi különlegessége, hogy az első összkerékhajtású sportautó volt. A '60-as évek végére már a Concorde utasszállítóiba egy elektronikus változatot szereltek a korai generációs blokkolásgátlóból.

Jensen FF 1971
1971-es Jensen FF (Kép: National Motor Museum / Heritage Images / Getty Images)

A blokkolásgátló rendszer használata bizonyítottan csökkentette a járművek féktávolságát. A korszak meghozta a világrengető ABS fejlesztési lázat, a 70-es évek elején a Lincoln, Chrysler és Cadillac is bevezette saját rendszerét, Sure-Track, Sure Brake és Trackmaster néven, sőt ekkora már a Japán Denso is elkészült saját rendszerével. Ezek a rendszerek sem bizonyultak elég jónak, mert nem voltak elég precízek és megbízhatóak.

Az fejlesztési versenyt végül a Mercedes-Benz nyerte, a Bosch-sal közösen kifejlesztett elektronikus blokkolásgátló rendszerrel. A rendszer működésének sikerét az adatokat feldolgozó mikroprocesszorok, és a stabil, gyors adatátvitel jelentette, a gyorsulásmérő szenzorok és a fékhatást szabályozó szelepek között.

Hogyan fékez az ABS?

Ideális körülmények között, manapság már nem is lenne kérdés, hogy az autó, amit vezetsz ABS-sel van szerelve. Azonban a magyar autópark átlagéletkorát figyelembe véve könnyen lehet, hogy a tiedben még sincs. A dolog tisztázása érdekében, ha 2004 előtti az autó, érdemes utána nézni, hogy gyárilak szerelték-e bele, nem is beszélve arról, hogy ABS-ből is többféle van.

Az ABS rendszerek az érzékelők és a szelepek száma szerint lehetnek 1 vagy 2 csatornás, 2 kerékre hatók, ezt általában teherautókon alkalmazzák a hátsó kerekek kontrollálására. A 2 csatornás 4 kerékre ható kereszt elrendezésű rendszernél mind a 4 kereket külön szenzor figyeli, azonban a fékerő szabályozó szelepek jobb első és bal hátsó, bal első és jobb hátsó kerekek fékezését egyszerre szabályozzák.

Az egyik legelterjedtebb 3 csatornás 4 kerékre ható rendszer minden kerék külön szenzorral van felszerelve, de míg az első kerekeket külön-külön, a hátsókat közösen kezeli. A legfejlettebb 4 csatornás 4 kerékre ható rendszer minden kerékre teljesen függetlenül tud reagálni, így ezzel lehet a legrövidebb fékutat elérni.

Az ABS-sel szerelt autók vészfékezés közben is irányíthatók maradnak, a blokkolásgátló rendszer szenzorok segítségével figyeli az egyes kerekek egymáshoz viszonyított sebesség különbségét, illetve az autó kerekekhez képest mért lassulását, így nem engedik állóra fékezni külön az egyik kereket, míg a többi forog.

A szenzorok által begyűjtött adatok alapján az blokkolásgátló rendszer számítógépe kiszámolja melyik keréknél szükséges csökkenteni a fékerőt, majd miután kiegyenlítődött a forgási sebességük újra növelni a nyomást. A folyamatot másodpercenként akár 15-20 alkalommal is képes elvégezni. Mivel a kerekek gördülése folyamatos, az autó kormányozható marad, ráadásul néhány kivételes körülménytől eltekintve korszerű ABS rendszerekkel a fékút is rövidebb.

Ha tutira van ABS az autódban, nem kell megtanulnod a klasszikus sztepp lépéseket, amikkel a régi idők országúti harcosai igyekeztek kordában tartani a vasakat, mivel az ABS tudja helyetted a koreográfiát. Gyakorlatban az elektronikának köszönhetően vészfékezés esetén nincs más dolgot, mint beleugrani a fékpedálba és nyomni, ahogy bírod, az esetleg eléd került akadályt pedig a kikerülni határozott kormánymozdulattal. Manuális váltós autóknál nem szabad elfelejteni a kuplungot is kinyomni, mert ha lefullad az autó, megszűnik a kormányszervó és fékrásegítés is, úgy pedig elég melós a tereptárgyakat kerülgetni.

Az ABS előnyei

Többszörösen bizonyított tény, hogy az ABS-sel szerelt autók aszfalton rövidebb távolságon belül megállnak, mint az azonos, de nem ABS-sel felszerelt típusok. Mivel azonban az ABS féktávolságra gyakorolt hatása nem minden esetben ilyen tökéletes, reflektálnék a már korábban említett előnyére, az irányíthatóságra, aminek persze feltétele a megfelelő abroncs és futómű. A blokkolásgátló rendszerrel szerelt autók kormányozhatósága egy átlagos közúti vészhelyzetből még egy tapasztalatlan sofőrt is könnyen megment.

Hogyan vezess vizes úton?

Segítségével vészfékezés közben is kikerülheted az eléd ugró állatot, vagy a szabálytalanul eléd hajtó másik autóst, ideális körülmények között bármiféle megcsúszás nélkül. Tekintettel arra, hogy a jogosítvány megszerzése közben nem készítenek fel rendesen, az autó kerekeinek megcsúszásával járó vészhelyzetekre, az átlag sofőr számára életmentő feladatot lát el az ABS.

Az ABS hátrányai

A blokkolásgátló rendszer jelentős hátránya, hogy csak ideális körülmények között rövidíti meg a féktávot. Egyenetlen útfelületen, például macskaköves úton előfordulhat, hogy még az alapvetően jó állapotú futóművel rendelkező autó kerekei sem ugyanakkora erővel nyomódnak az úttestre, a kevésbé terhelt beblokkol, aminek következtében az ABS elveszi a fékerőt, pedig a következő pillanatban már érdemi tapadást érhetne el a kerék. Ilyen esetben a féktáv nőhet, de az autó irányítható marad.

A 10 legjobb tipp, hogyan vezess hóban

Hasonlóan negatív hatással van a ABS az autó fékezhetőségére mély homokban, sárban és hóban. Abban az esetben ugyanis, ha a blokkolt kerék előtt felhalmozódik némi torlasz a fékút rövidebb lehet, igaz ebben az esetben az autó kormányozhatóságához már nagyon kell a sofőr tudása is.