Most, hogy az utóbbi időben szinte csak amerikai luxusautókról olvashattál tőlem, úgy éreztem ideje lenne valami európairól is írni. Olasz autóról utoljára a népautó ’36-os Topolino kapcsán olvashattál, úgyhogy itt az ideje egy exkluzív olasz autókülönlegességről is szót ejteni. Mára egy olyan elfeledett olasz autócsodát hoztam, ami a ’20-as években az európai ultra-luxus szinonimája volt. Ő az 1924-es Isotta Fraschini 8A-t.

1924 Isotta Fraschini emléma, ezüst, elölnézet, szemből
Az Isotta Fraschinit 1900-ban Milánóban alapították

Az Isotta Fraschini története egészen 1900-ig nyúlik vissza, mikor is Cesare Isotta és Vincenzo Fraschini Milánóban megalapították saját autógyártó üzemüket. A márka regisztrálása előtt is automobile-okkal foglalkoztak: Renault-kat szereltek össze.

Az IF rövidesen belevágott a motorsportba, amiben nagy sikereket ért el. Az új gyártó első versenyét egy 17,2 literes (!), 100 lóerős, 75 kW teljesítményű motorral szerelt versenyautóval nyerte meg. Hírneve ellenére a 2 világháború tragikus hatással volt a eladásaira, így 1955-ben egyesült a fegyvereket, repülők és mozdonyokat gyártó Breda Motorival. Az ezt követő időszakban haszonjárművekre, buszokra, trolikra specializálódott, majd 1999-ben lehúzta a rolót.

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, kék, landaulet, elölnézet, oldalnézet, jobbról

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, kék, landaulet, hátulnézet, oldalnézet, balról
Az I. világháború után az Isotta Fraschini csak egy modellt gyártott, a 8-as sorozatot

Na de visszatérve az 1920-as évekbe, mikor az IF még Itália egyik legelitebb autógyártójaként volt számon tartva. A vállalat az I. világégést megelőző időszakban több modellt is forgalmazott, majd az azt követő időszakban modell kínálata 1 modellre szűkült, a Tipo 8-ra. Ez akkoriban egy teljesen hétköznapi jelenségnek számított. Ha belegondolsz, egy luxusgyártó miért is próbálkozzon több modellel, ha alig jön megrendelés?

1919-ben mutatkozott be a Tipo 8, melyből 6 éves gyártása alatt 1 380 példány készült. 1924-ben a Tipo 8A átvette a stafétát, melyből 1931-ig csak 950 példány hagyta el a gyártósort. Egyes állítások szerint a 8-as sorozat tagjai voltak az első személyautók, amiket soros 8 hengeres erőforrással szereltek.

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, landaulet, oldalnézet, balról
A gyártó csak egy alvázat adott, a felépítményt a vásárló kellett, hogy beszerezze

A korszak Európájában az is teljesen elfogadottnak számított, hogy egy luxusautó átvétele annyit jelentett, hogy a megrendelő átvehette az alvázat. Ezt a gyártó csak a legszükségesebb műszaki kellékekkel szerelte fel, mint például a motor, kormány és kormányrúd, felfüggesztés, stb. 

Miután a líra-milliomos átvette a félpucér autót, azonnal vitte is a bognárhoz, aki a legapróbb részletekig felöltöztette a masinát. Ő volt az, aki elkészítette az autó vázát, beillesztette a személyre szabott mintájú és formájú üléseket, ráillesztette a kívánság szerint hagyományos nyíló vagy öngyilkos ajtókat. Egy szóval megcsinálta a munka másik felét, amit manapság természetesnek veszünk. 

1924 Isotta Fraschini, motorháztető, felülnézet, oldalnézet, balról
Mivel az IF csak az alvázat gyártotta le, az autó végleges megjelenésének csak a képzelet szabhatott határt.

Az alvázárusítás következménye, hogy szinte bármilyen karosszéria rákerülhetett az autóra. Nem kellett azzal foglalkozni, hogy a gyártó készít-e kabriót, hiszen Te magad építtetted meg a saját álomautódat. Az amerikaiak azért ezt okosabban csinálták: leszerződtek egy karosszériaépítő vállalattal és a gyártó magára vállalta a teljes autó összeszerelésének „fáradalmait”. Ilyen mondjuk a Cadillac és a Fleetwood esete, például Cadillac V16

Mivel a vásárlónak nem kellett a gyártó palettáján feltüntetett kivitelek közül választania, például mert nem is volt paletta, az autó végleges kivitelének csak maga a vásárló képzelete szabhatott határt. Ennek eredménye, hogy a Tipo 8A készült többféle phaeton, kabrió, landaulet, salamanca és roadster kivitelben is. Ez utóbbit most virtuálisan körbe is járhatod.

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, műszerfal és első üléssor, elölnézet, oldalnézet, jobbról

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, műszerfal, óracsoport, elölnézet
A Tipo 8A korához képest nagyon jól felszerelt műszerfalat kapott

Ahogy a fenti képeken is láthatod, ez a 8A jobbkormányos kivitelben érkezett. Ennek oka, hogy a ’20-es évek Európájában még a baloldali közlekedés volt az elfogadott, mi is csak a német megszállás után váltottunk a jobbra tartásra és baloldali kormányra. 

Ha figyelmesen megnézed a műszerfalat, láthatod, hogy a 8-as sorozat az évtizedhez képest igen részletes óracsoporttal rendelkezett. A sebességmérőn kívül analóg órát, olajszintmérőt és benzinszintmérőt is kapott. Ezeket baloldalon 2, jobb oldalon 1 olvasólámpa fogott közre. Ezeket a korszakban „térképolvasó lámpának” hívták. A kormányra szerelt kar a gyújtáskapcsoló szerepét töltötte be.

 1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, Landaulet, pótülések zárva, hátulnézet, oldalnézet, jobbról

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, Landaulet, pótülések nyitva, oldalnézet, jobbról
Ahogy az akkoriban megszokott volt, ez a limuzin is pótülésekkel érkezett

Na de rá is térek a lényegre: az utasok a sofőrtől elzárt kabinjára. Az utasteret a szövet mellett a bőr és valódi faberakás dominálta. A rögzített üléspad elé két összecsukható pótülést szereltek, melyeken ritkább esetben a ház urának vendégei, gyakoribb esetben gyermekei és a hozzá közeli szolgálói utaztak. 

Ha a tekintetes úr mégis egymagában ugrott volna el a városba, az összehajtott ülések hiányában fejedelmi lábrészhez juthatott. A „főkonzolra” az akkori szokás szerint órát szereltek, az alatta lévő kar az üvegfal magasságát szabályozta. 

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, utastér, oldalnézet, balról

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, műszerfal, oldalnézet, balról
Egy gombnyomás, és a sofőr tudta hová is lesz a fuvar

A képeken bemutatott modellt egy különleges kényelmi funkcióval is felszerelték. Amerikai filmekben gyakran láthattad, hogy az utas telefonon felhívja a limuzin sofőrjét, hogy merre tartsanak. Ennek egy ősibb formáját mutatja be a képeken bemutatott Isotta.

A hátsó üléssor jobb oldalára egy fémdobozt szereltek. A rajta lévő gombok benyomásával nagysága tudathatta a sofőrrel, hová is lesz a fuvar. A kapcsoló egy, a vezető jobbjára erősített visszajelző lámpában végződött, így még a szádat sem kellett kinyitni, hogy tudasd az irányt. A gombok olyan lehetőségeket kínáltak, mint a balra, jobbra, állj vagy haza. 

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, soros 8 hengeres motor, elölnézet, oldalnézet, jobbról

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, soros 8 hengeres motor, elölnézet, oldalnézet, balról
Az IF Tipo 8A egy soros 8 hengeres erőforrást kapott

Motor terén csak egy lehetőség létezett. Az alapmodell egy 7,4 literes soros 8 hengeres erőforrást kapott, ami az előd Topi 8 5,9 literes motorját váltotta fel. Ehhez egy 3 sebességes kézi padlóváltót erősítettek. Mivel ez a 7 370 köbcentis erőforrás volt az egyetlen, amivel az autót kérni lehetett, a Sprint és Super Sprint modellek úgy tudtak nagyobb sebességet elérni, hogy könnyebbek voltak.

A hagyományos kivitel hossza 3 683 mm volt, míg a 8AS és 8ASS modellek csak a 3 404 mm hosszt érték el. Maga a felépítmény is számít: egy sportos motorra inkább roadster vagy 2 személyes kabrió testét öltöttek, mintsem egy terebélyes limuzin kasztniját. 

Pontos adatokat nem találtam, de az autó elvileg 110 és 120 lóerő között teljesített – a gyártó garantálta a 150 km/h-s csúcssebességet. Az olasz vállalat élen járt a tervezésben: Ő volt az első, aki 2 kerék helyett mind a 4-re szerelt fékeket. Ezt a többi gyártó csak a ’30-as évek közepén vette át. 

Milyen is amikor felbőg az a 100+ lóerő? Nézd meg közelebbről!

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, kék, landaulet, elölnézet, oldalnézet, balról, menet közben
A Tipo 8A Amerikában is népszerű volt, az eladások 1/3-a az USA-ba került

Az Isotta 8-as szériája Európán kívül az USA-ban is népszerű luxusautónak számított. A megrendelések harmada az újvilágba került. Korának legdrágább autója volt, 50 000 dolláros árával, ami ma fél millió dollár lenne, még a jenkik „mindenható” Duesenberg Model J-énél is költségesebb volt. 

Ne felejtsd el, hogy a XX. század első felében az autó minden tekintetben egy státuszszimbólumnak számított, hiszen a korszakban az egyén társadalmi hovatartozását csak a „magával cipelt” ingóságai révén tudta fitogtatni. Ilyen tárgy volt például a ruha, ékszerek, óra és persze az autó. 

1924 Hispano-Suiza, H6B, fekete, landaulet, elölnézet, oldalnézet, jobbról
Az Isotta Fraschini olyan nevekkel versengett, mint a Duesenberg és a Hispano-Suiza. A képen: 1924 Hispano-Suiza H6B Landaulet

Az olasz luxusmárka tipikus vásárlói közé tartoztak a magas beosztású politikusok, mágnások és persze a hollywoodi filmcsillagok. Az USA-ban vetélytársai közé tartozott például a Cadillac, Packard, Duesenberg és a spanyol-francia Hispano-Suiza H6 sorozata. Az autó több filmben is főszerepet kapott, mint például az 1950-ben bemutatott Sunset Boulevard. Nézd is meg a filmrészletet!

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, kék, landaulet, elölnézet, frontális
Egy IF Tipo 8A ára az 1 000 000 dollárt is meghaladhatja

A Tipo 8A gyártása 1931-ben befejeződött, s helyét átvette a 8B modell. Igaz, ára lecsökkent, viszont manapság vérmes összegekért mennek az A-s modellek. A képeken látható példány az RM Sotheby’s 2019 márciusi árverésén 450 és 650 ezer dollár, vagyis nagyjából 127,1 és 183,6 millió forint közti áron talált új gazdára. 

Az ár persze még ennél jobban is elszállhat. A Sotheby’s 2018-as monterey-i aukcióján egy 1927-es 8AS Roadster 1,5 és 2 millió dollár között került kalapács alá. Ez nagyjából 423,7 és 564,9 millió forintot takar – az oldal egyik autó esetén sem közölt pontos adatot.

1924 Isotta Fraschini, Tipo 8A, első lámpa, elölnézet
Az IF 8A bebizonyította, hogy az olaszok nem csak gyors és sportos, de ultra-luxus autókat is tudnak építeni

Az Isotta 8A már a Ferrari megalapítása előtt 5 évvel bebizonyította, hogy az olaszok nem csak sportos, de luxusautók terén is otthon vannak! Mit gondolsz, ha a Dzsesszkorszak csúcspontján milliomos lettél volna, Te befektettél volna egy 8 hengeres palotába? További képekért és információért keresd fel az RM Sotheby’s hivatalos weboldalát!