2021. február 14. | 08:50

Mivel nyugati autó, így a szocialista időszakban kifejezetten nehéz volt életben tartani.

Emlékszel még arra az időszakra, amikor hatalmas szónak számított már önmagában az is, hogy valakinek autója volt? A merészebbek már az 1950-es években nyugati autókról álmodoztak. Mások KGST-termékeket használtak, ott volt például a lengyel FSO Syrena, az NDK-s AWZ P70, vagy a szovjet Moszkvics.

A Klasszik Kasztni csatornája nemrég közzétett egy videót egy Opel Olympiáról, ami több mint 60 éve, ajándékozás útján érkezett Magyarországra. Akkoriban kifejezetten nehéznek számított alkatrészt szerezni a vasfüggöny túlsó oldalán gyártott autókhoz, ám a korabeli szerelők ezt a gondot könnyen áthidalták. Az Opel alkatrészeket vagy egyénileg legyártották, vagy KGST modellek tartozékaival pótolták.

Tulajdonosa, Balázs így nyilatkozott:

„Amennyi Moszkvics, Lada, Trabant, Wartburg alkatrészt ebből kipakoltam az évek során, és még akad benne persze jó pár apróság, hát annyiból már egy konkrét másik autót össze lehetett volna rakni.” 

Balázs rolling restauration járműként értékeli autóját, ami idén 64 éves kora ellenére is napi autóként használ!

Az Opel az Olympiákat már az 1930-as évek óta szerelte, amik az 1950-es években a Volkswagen Bogár kissé drágább, ám tágasabb és kényelmesebb alternatíváját jelentették. Nevében a „Rekord” a DeLuxe jelzőt helyettesítette. Mivel a cég akkoriban még a General Motors tulajdonában állt, így nem is meglepő, hogy az Opelek modellévente estek át kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokon.

Emellett követték az amerikai jet-korszak további trendjeit is: panoráma szélvédőt, kormányváltót és uszonyokat kaptak. Kontinensünkön ez utóbbiak jelentősen kisebbek és konszolidáltabbak voltak, mint jenki társaikéi – gondolj csak az ’58-as DeSoto Firesweepekre.

A fentebbi képen látható modellt egy 1,5 literes, soros 4 hengeres OHV erőforrással szerelték, amihez egy 3 sebességes kézi kormányváltót csatlakozattak. Kettejük közös munkája 45 lóerő leadását tette lehetővé. Az interjúban Balázs elmondta, hogy ezt a sornégyest a korabeli Chevrolet modellek Blue Flame 6 fantázianevű sorhatos motorjából alakították ki: A hat hengerből kettőt levágtak, és kész is volt az új Olympia-erőforrás!

Az interjú során Balázs elmesélte, hogy az autó megérkezését követően megmutatta egy barátjának, akinek úgy jellemezte, hogy mennyire szexik a vonalai. A jóbarát ezzel nem értett egyet, szerinte az Olympia sokkal inkább tűnik egy dagi kisfiúnak, aki éppen szemet vetett a sütis bödönre.

Ezzel a kijelentéssel Balázs nem tudott vitába szállni. Azóta családja is úgy gondol Elemérre, mint egy 64 éves pufók kisfiúra – hozzáteszem szeretettel, hiszen ha elromlik, tulajdonosa azonnal nekilát a javításnak. Emellett Elemér fedett garázsban lakik, a háttérben Balázs egy további kedvence, egy 1957-es Plymouth Savoy is meglapul, amiről a csatorna még tavaly osztott meg egy videót.

Ha részletesebben is érdekelnek Elemér és Balázs kalandos történetei, vagy, hogy a büszke tulajdonos hogyan is javítgatja a 64 éves boltbajáróst, nézd meg az alábbi videót! Amennyiben a videó nem indulna el, ezen a linken tekintheted meg.

Ha az amerikai batár uszonyosok is bejönnek, nézd meg a videót, amit a csatorna Balázs ’57-es Savoy modelljéről készített, és derítsd ki, hogy a fiatal veterános srác hogyan újította fel – két kézzel és egy NDK-s varrógéppel!