2019. január 14. | 09:36

Az idei esztendő kiemelkedő év lesz az autóipar számára, az elektromos autók pedig még nagyobb teret hódíthatnak

Társszerző: Hajdu Balázs

Egy izgalmas és több szempontból is érdekes év áll az autórajongók előtt. Nagy változásokra van kilátás, jönnek új modellek, és valószínűleg tovább növekszik majd a kereslet az elektromos autók iránt. 

Néhány új autó érkezése várható...

Az elmúlt 12 hónap az utóbbi évek legcsendesebbike volt, ami az új autók megjelenését illeti. A gyártóknak egyszerűen nem volt elegendő erőforrásuk ahhoz, hogy megfeleljenek az új szabványoknak a jelenlegi kínálatukkal, ezáltal le kellett mondaniuk az új modellekről. Jó hír azonban, hogy ezeket az újdonságokat 2019-re tartogatták.

Az előzetes becslések szerint akár 200 új modell is jöhet, többek között a teljesen új Volkswagen Golf, az új BMW 3-as széria, és az újjászületett Land Rover Defender. Már alig várom!

Honda Urban EV

A Honda városi elektromos autójának gyártásba kerülő változta valószínűleg a tavaszi, Genfi Autószalonon lesz először látható. A koncepciót szerette a közönség a 2017-es Frankfurti Autószalonon, és a 2018-as Genfi Autószalonon is nagy sikert aratott.. A retró stílusú, szupermini Honda majd csak az év végén kerülhet kereskedelmi forgalomba, ám addig is érdeklődéssel figyelem, mennyire sikerült a koncepcióhoz hűnek maradniuk a tervezőknek. Mivel a közönség pozitívan fogadta a koncepciót, érdemes lenne ragaszkodni hozzá. A hatótávolság viszont valószínűleg nem lesz az Urban EV erőssége, hiszen a becslések mindössze 240 kilométer körüli értékről szólnak.

Toyota Supra

Az új Supra érkezésére elég sokat kellett várni (a projekt még valamikor 2012-ben indult). Az autó alapját a BMW Z4 szolgáltatta, a Toyota azonban jelentősen eltérő vezetési élményt kíván nyújtani.

Az élményt illetően semmi kétségem nincs, köszönhetően a BMW-től származó, hathengeres motornak, a hátsókerék-meghajtásnak, és az 50:50 súly-erő eloszlásnak. Érdekes lesz látni, milyen különbséget tud majd felmutatni a Toyota a Z4-hez képest, illetve, hogy van-e létjogosultsága mindkét autónak a piacon.

Land Rover Defender

Azt hiszem, bátran állíthatom: az új esztendő egyik legjobban várt érkezője az új Land Rover Defender. Annyira sokan alkottak sokféle véleményt – már azelőtt, hogy bármit is lehetett volna tudni az autóról – hogy kijelenthető: ez az autó bizony megosztotta a közvéleményt. Ne feledd, hogy a közösségi média aranykorában könnyű azonnal ítélkezni. Ezt az autót a hagyományos gondolkodásúak talán nem fogják annyira szeretni. Vannak és lesznek olyan kommentelők, akik mindent leszólnak, mielőtt bármit is tudnának az adott dologról. 

Személy szerint azt tudnám tanácsolni, hogy közelítsünk felé megfelelő nyitottsággal. A komoly várakozás nagy nyomással jár, ennek az lehet az előnye a gyártó szempontjából, hogy ha mindent jól csinálnak, akkor övék lehet az autógyártás történetének egyik legnagyobb dicsősége. 

A szuperautók hibriddé válása

Új elektromos autók sokasága érkezik az új évben, melyek többé már nem csak a gazdagok játékszerei lesznek. Ennél is érdekesebb lehet a hibridizáció folyamata. A gyártóknak az a legfontosabb dolguk, hogy az autókból a lehető legjobb teljesítményt és legnagyobb hatékonyságot hozzák ki a belső égésű motorokból.

A Lamborghini és egyéb szuperautógyártók is az elektromos megoldások felé fordulhatnak. Ezzel együtt valószínű, hogy tovább hosszabbodik a V12-es szívómotor életútja, mintsem a turbófeltöltős változatot alkalmazzák. Remélhetőleg az ehhez hasonló rendszerek a V8 és V10 motorokat is életben tartják. Ha már leáldozóban van a benzinmotorok csillaga, legalább búcsúzzanak stílusosan.

A Lotus új korszaka

Talán még korai kijelenteni, de bízom abban, hogy 2019-ben már látni lehet a Lotus új korszakának bizonyítékait. A Lotust felvásárló kínai Geely multinacionális cég soha nem látott pénzmennyiséget fektetett be, ha ezt sikerül a mérnökök innovatív gondolkodásmódjával ötvözni, akkor sikerre vihető a vállalkozás.

Tesla Model Y

A Tesla márciusban leplezi le az új SUV-t, a Model Y-t, mely majd 2020-ban kerül a kereskedésekbe. A legtöbb gyártó „Tesla-gyilkos” modellekkel kíván beszállni az elektromos autók piacára, éppen ezért kíváncsi vagyok Elon Musk véleményére, mely szerint továbbra is azt hiszi-e, hogy ők vezetnek ebben a versenyben.

Fel kell készülni a Model Y bemutatása utáni perpatvarra. A Tesla rajongói majd nyilván mellette érvelnek, a szkeptikusok majd azt mondják: ez is csak egy újabb túlértékelt autó, mely csak Elon Musk egojának tesz jót. Sajnos nehéz letisztult párbeszédre számítani, hiszen rengeteg az indulat a Tesla vezetőjével és termékeivel kapcsolatban.

Porsche 911 (992)

A Porsche 911 egyedi és utánozhatatlan. Egy szó, mint száz: ez a „farmotoros időzavar” olyan régóta a világ egyik legmeghatározóbb közúti autója, hogy még mindig komoly figyelmet kell szentelni neki.

Idén érkezik a 992-es generáció. Szerintem vitán felül áll, hogy megérdemli a kiemelt érdeklődést.

Hiperautók menyországa

2019 a hiperautók éve is lehet. Már napvilágot láttak a McLaren Speedtail, az Aston Martin Valkyrie és a Mercedes-AMG One tervei. Komoly esélyt látok arra, hogy ezek lesznek a jövő „poszterautói”, éppen úgy, mint a Mercedes-Benz CLK GTR, a Porsche 911 GT1 és a McLaren F1, melyek akár a te szobáid falait díszítették egykoron. Már nagyon várom, hogy bevetés közben láthassam őket.

Megtalálni a reményt a vezetési élmény terén

A 2019-es év talán legnagyobb kihívása, hogy meggyőzzék a hagyományos autótulajdonosokat arról, hogy a benzinmotorok lassú hanyatlása nem feltétlenül jelenti azt, hogy búcsút kell mondani a klasszikus vezetési élményt nyújtó autóknak. Nagyon szeretem én is a benzinmotorok hangját, ám nem szabad kizárnunk annak a lehetőségét, hogy az elektromos autók is nyújthatnak hasonló élvezetet.

Az elektromos autók eddig vagy kis városi cirkálók voltak, vagy nagyobb luxusautók. Vannak nagyon drága modellek is, mint például a Rimac Concept One, ám eddig senki nem jött elő egy nagyobb teljesítményű, viszonylag megfizethető elektromos autóval. Amikor ez megtörténik, az a nap hozhatja el a valódi áttörést, és azt a gondolkodásmódot, hogy elektromos autóval is elérhetővé válik a klasszikus vezetési élmény.

A BMW M3 Touring lehetősége

Éppen úgy, ahogy a karácsonyi ebéd után a délutáni szundi következik, úgy fogja követni a BMW 3-as széria szedánt egy kombi változat. Itt nem a 3-as széria Touringról beszélek (melyet valószínűleg a 2019-es Genfi Autószalonon mutatnak be). Az is izgalmas lesz, ám még érdekesebbek azok a BMW-től érkező belső információk, melyek az M3 Touring lehetséges érkezéséről szólnak.

A gyors kombik rajongói számára nem létezik ennél jobb hír. Egyetlen alkalom volt, még 2000-ben, amikor az E46 generáció M3 Touringját bemutatták – ezt csak különleges eseményeken használják. A sorozatgyártás tehát még soha nem került szóba. Ezért valószínűleg az amerikaiakat okolhatjuk: a BMW szerint ugyanis nekik nincs szükségük egy M3 kombira. 
Remélem, hogy ebben változás áll be 2019-ben. Elég komoly lenne egy M3 Touring vs Audi RS4 Avant vs Mercedes-AMG C63 Estate hármas csata.

Sok minden más...

Természetesen az új Land Rover Defender áll a középpontban. Gerry McGovern vezető tervező szerint ez lehet az autógyártás történetének leginkább várt autója. Igaza lehet, hiszen az elődjét kivették a gyártásból három évvel ezelőtt, és az új modellre már 6-7 éve vár a nagyközönség. Remélem, hogy a Land Rover a legjobbját hozza, és akkor a cég és a vásárlók is élvezni fogják a felhajtás minden egyes pillanatát.

Az új Volkswagen Golfra mindig nagyon érdekes, és kiemelt fontosságú. A Golffal kapcsolatos elvárások már elég magasan vannak, vajon képesek lesznek ezeknek megfelelni? 
A BMW 3-as szériát is szívesen kipróbálnánk, valamint várjuk a Tesla Model 3 valódi betörését is. A McLaren és a Mercedes-AMG is készül valami nagy dobásra. A nagy kérdés: vajon mi lesz a Lotusszal 2019-ben? Hogyan sikerül megvalósítani az Aston Martin vakmerő terveit? Lesz valamilyen előrelépés a TVR-rel?

Te mit vársz leginkább a 2019-es év során?