Ebből a hét modellből kerül ki a 2021-es Év Autója

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-01-08, 10:11

Március első napján hirdetik ki a győztest.

Január nyolcadikán kihirdették a 2021-es Év Autója-díj döntőseit, a bővített listán szereplő 29 modellből 7 maradt versenyben. A nyertes kilétét március elsején hozzák nyilvánosságra.

A zsűritagoknak kedd éjfélig kellett leadniuk azt a listát, melyen azok az autók szerepeltek, melyeket érdemesnek tartottak arra, hogy bekerüljenek a hetes döntőbe. A szavazás második körében titkos szavazással választja ki a 60 tagból álló zsűri a 2021-es Év Autóját (Magyarországot két autós újságíró képviseli a testületben). A jelenlegi szabályok értelmében azon modellek vehetnek részt a versenyen, melyek a szavazás előtti 12 hónapon belül kerültek forgalomba, legalább öt európai országban elérhetők és eladásaik meghaladták az 5 ezres darabszámot.

Év Autója-díj logó

Hagyományosan a Genfi Autószalon előestéjén szokott fény derülni a nyertes kilétére, idén is így lenne, ha nem csesztetne minket ez a fránya koronavírus-járvány. Az biztos, hogy a mostani győztes március 1-jén, egy hétfői napon lesz kihirdetve, mégpedig online.

A második körben a zsűritagok 25 pontot osztanak ki a döntőbe jutott autók között. Minimum öt autóra pontot kell adniuk, egy modellre pedig maximum 10 zsetont lőhetnek el. A szabályok tiltják, hogy bárki holtversenyt hirdessen az első helyen.

2019-ben a Jaguar I-Pace lett az Év Autója, a tisztán elektromos crossover ugyanannyi szavazatot kapott, mint az Alpine A110, de a Jaguart több szakértő tette az első helyre, így ő vitte el a pálmát. A 2020-as Év autója-díjat nagy meglepetésre a Peugeot 208 vitte el a Tesla Model 3 és a Porsche Taycan elől. A negyedik helyen a Renault Clio végzett, őt a Ford Puma, a Toyota Corolla és az 1-es BMW követte.

A 2021-es Év Autója-díj döntősei:

Kapcsolódó írások

2021-es Év Autója díj logó
2021. március 01.
Hétfő délután hozták nyilvánosságra a nyertes kilétét.
2019-es Tesla Model 3 elölről
2020. február 25.
Először lett két országban is elektromos modell a legnépszerűbb autó.

További hírek