2023. január 27. | 08:03

Debrecen, Komárom és Göd példájából tanulva már most tettek egy erős lépést.

Az elmúlt napokban még a nemzetközi médiában is visszhangot kapott az, ami Debrecenben zajlik egy kínai akkugyár körül. A Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) vállalat szeretne üzemet építeni a település mellett, amelyet a lakosok viszont nem szeretnének.

Valahol érthető a dolog, hiszen a gödi Samsung gyár - ami elektromos autókhoz készít akkumulátorokat - a lakosok tapasztalatai alapján veszélyesen magas környezeti terheléssel bír, így sorra költöznek el a létesítmény körül. Hasonló a helyzet Komáromban is, nem véletlen, hogy Szombathely még a történtek előtt lépett.

A város polgármestere, Nemény András és a baloldali többségű ülés határozatba foglalta, hogy amíg Szombathelyen ez a városvezetés működik, addig annak területén nem épülhet akkumulátorgyár. Az indok az üzemek magas vízigénye és környezeti terhelése.

A gyűlés fideszes tagjai nem szavaztak a határozattal kapcsolatban, viszont az ügyben frakcióvezetőjük felszólalt. Illés Károly elmondta, hogy egyelőre nem kellett dönteniük akkugyár telepítésével kapcsolatban, viszont úgy látja, hogy befektetőkre szükség van és bővíteni kell a város északi részén fekvő iparterületet.

A kormánypárt kommunikációja egyébként az akkumulátorgyártás mellett van, így nem tudni, hogy ez a határozat milyen hatással lesz a város és a kormány kapcsolatára. A jelenlegi állaspont szerint nagyhatalommá kéne válnunk az aksigyártás terén az elkövetkezendő pár évben, viszont az eddigi tapasztalatok alapján a lakosok ezt nagyon nem szeretnék.

Nem csak nálunk okoz fejtörést egyébként az akkumulátorgyárak magas környezeti terhelése és horribilis vízigénye. Nemrég a Tesla Berlin mellett fekvő gyáregységéhez szerettek volna plusz kutakat fúrni, amire a közeli települések vezetői megálljt parancsoltak az amerikai vállalatnak.

Szombathely városa egyébként az akkumulátorgyár nélkül is nagy ütemben fejlődik, hiszen ugyanezen az ülésen elfogadtak egy 461 millió forintos útfelújítási programot is. Emellett Illés Károly emlékeztetett a kormánytól kapott további majdnem egymilliárd forint rezsiválság-támogatásra is.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat