Nagycsaládosoknak: Mitsubishi Outlandert 2.0 MIVEC CVT AWD 7 üléssel – Teszt + Videó

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-11-09, 11:45

Versenyképes-e a Mitsubishi Outlander a nagycsaládosoknak szánt autók piacán?

A Mitsubishi Outlander első generációja 2001-ben mutatkozott be japánban, akkoriban még Airtek néven. A korai SUV lényegesen kisebb méretekkel rendelkezett, mint napjainkban, összehasonlítás néven és leginkább az új ASX méreteihez állt közel. Manapság nem véletlenül hívják Észak Amerikában Outlander Sportnak az ASX-et. A második generáció kivételes szürkeségétől elvonatkoztatva, alapvetően jellemző a modellcsaládra, hogy van belőlük legalább egy különlegesen motorizált verzió.

Az első generációnak nagy rajongója vagyok, bár az autó formaterve miatt még hunyorítva is nehéz megtalálni azt a szépséget, amiért szeretni lehetne. Ugyanakkor az Outlander Turbo (vagy Turbo R), motorházteteje alatt rejlő technikák rendszeresen felkeltik a birtoklási vágyat a benzinvérű apukákban. Nyilván nem a legésszerűbb választás, mert egy üzemanyag-zabáló családi szabadidő autó. Ebben a verzióban a Lancer Evolution szériából átemelt, 2.0 literes turbómotor állítja elő nyomatékot mind a négy kerék megforgatására. Nos igen, akkoriban még sokat adtak a vezetési élményre.

Mitsubishi Outlander Turbo 2004

A második szériával új irányt vettek a gyáriak, a 2006-ban bemutatott Outlander rendesen megnőtt és már valóban alkalmas lett többgyermekes családi utazásokra. 2013-ig két ráncfelvarráson esett át és az igazi családi igásló kategóriát képviseli mindenféle élményfaktor nélkül.

Mitsubishi Outlander 2. gen

A jelenleg kapható modell, a 2012-ben bemutatott harmadik generáció második ráncfelvarrott verziója. A második generációhoz hasonlóan ez is a Mitsubishi GS platformjára épül. Azonban a 2013-ban bemutatott PHEV vagyis tölthető hibrid verzióval, újra valami különleges technika került az autóba. A hibrid verzió megjelenésével lehetőség nyílt a felhasználóknak, egy nagyon kedvező fogyasztási és károsanyagkibocsájtási értékekkel használható tágas családi SUV-t vásárolni. Igaz, a hibrid verzió felára jelentős többletköltséget jelent még most is. Manapság a használt első szériás hibridek komoly sikert aratnak itthon, az utóbbi időben egyre többel találkozni az utakon, ami nem csoda, hiszen szép számmal importálják őket nyugatról.

Mitshubisi Outlander 2019 2.0 MIVEC teszt Alapjárat

Mitsubishi Outlander - morcos arcú bálna

A harmadik generáció első formaterve szerintem olyan lett mintha a robotzsaru ihlette volna, ehhez képest mostanra sokkal szerethetőbb irányba indult el a dizájn. Az első 2015-ös facelift javított a megjelenésen, de szerintem az idei verzió hűtőmaszkja - ami a Mitsubishi aktuális formaterveit jellemző legfrissebb „Dynamic Shield” irányzat frissítése - még annál is jobb. Az első lökhárító és a hűtőmaszk vonalai miatt végre nem csak egy nagy, tükrök között tátongó szájnak tűnik az eleje. Nem valószínű, hogy jelentősebb csere történt volna az alkatrészek gyártósorán, mert a fő elemek, lámpák alapformája változatlan, néhány betét változott meg összesen. Tekintettel arra, hogy 2012-óta „csak” facelift érkezett az autóból, az alap mit sem változott. Viszont a folyamatos farigcsálás miatt képes mindig újnak tűnni. A különféle műanyag toldatok és króm betétek által, újabb élekkel megbolondított karosszéria egyre karakteresebb megjelenésű lett. Közel 4,7 méteres hosszával, 1,8 méteres szélességével és 1,7 méteres magasságával nem kicsi, ráadásul nem is akar kicsinek tűnni. Ezzel egyébként elég jó biztonságérzetet is kölcsönöz a benne ülőknek.

Mitshubisi Outlander 2019 2.0 MIVEC teszt Alapjárat

Az autó oldalról egyáltalán nem mutat újat, az elejével ellentétben, ahol visszafogott mennyiségben tartalmaz króm díszítő elemeket. A tesztautó ezüst fényezése remekül kiemelte az oldalvonalon végig vezetett éleket, bár a hatalmas ajtó sima felületének szerintem jobban állna a fekete. A klasszikus SUV forma beválhatott, ugyanis a 2013-ban bemutatott harmadik széria kisebb nagyobb átalakításokat kapott,, de lényegében ugyanaz maradt.

Mitsubishi Outlander - hely, hely mindenhol

Már korábban olvashattál a legújabb Mitsubishi Outlander hibrid verziójáról nálunk, a mostani verda viszont más előnnyel rendelkezik. A hétszemélyes kialakítás kifejezetten jó megoldás lehet nagycsaládosoknak. A japánosan praktikus utastérben elhelyezhető az összes családtag.

Mitshubisi Outlander 2019 2.0 MIVEC teszt Alapjárat

A két üléssorral 502 literes csomagtérben akad hely pár roller mellett a kávéfőzőnek is, de ha az IKEÁS bútorokat kell hazaszállítani a következő gyerekszoba berendezéséhez, akkor akár 913 literre is bővíthető a raktér. Ha ötnél többen szeretnétek friss levegőt szívni az Alpokban, mindenképpen legyen az autóban egy gyógytornász is a hátsós sorban utazók érdekében, mert a 15 cm-nél hosszabb sípcsonttal rendelkező emberek lába biztosan mozgásképtelenné válik pár óra után.

A hétszemélyes tesztautó felszereltsége kifejezetten a hangoskodásra hajlamos gyerkőcökkel megáldott szülők kedvence lehet, köszönhetően a hangrendszernek. Közvetlenül a harmadik üléssor mellett, a csomagtartóban található a Rockfort Fosgate mélynyomója, így az indokolatlan hangoskodást könnyen rövidre lehet zárni egy rögtönzött komolyzenei hangverseny-bemutatóval az Outlanderben.

Mitshubisi Outlander 2019 2.0 MIVEC teszt Alapjárat

Az autó egyébként állandóan ellentétes érzelmeket keltett bennem a kettősségével. Ott volt például a hangrendszer és a zajszigetelés minősége, ami szerintem kiválóra sikerült, ugyanakkor társult ehhez a pároshoz egy néhány évnyi technikai lemaradást idéző multimédiás kezelő felület. Az egész teszt során azon gondolkodtam, hogy vajon csak egy újraindítás kell a rendszernek ahhoz, hogy magához térjen, vagy egyszerűen csak lassú.

Az elektronikai dolgok reakcióideje egyébként nem csak a multimédiát, a csomagtérajtó nyitását, indítást-leállítást és az ajtó bezárását is érintette, de végül egy ki-be szállás utáni immobiliser hiba hozta a kékhalált. Némi zavart bambulás, fejvakarás után már el is felejtette a korábbi marhaságot és vidáman folytathattam tovább utam a flaszteren.

Az utasok számára egyébként semmilyen kiemelkedő csemegével nem szolgáltak a mérnökök, egyszerű beltérrel rendelkezik az autó. Mivel a hétszemélyes verzió kifejezetten nagycsaládosok számára lehet érdekes, az mindenképpen pozitív, hogy az egyszerű kialakításnak hála, könnyen takarítható, nem annyira egyszerű benne látványos kárt tennie a kreatív porontyoknak. Helyette tesz kárt önmagában autó, ugyanis a B oszlop belső borítása elég érzékeny a visszaverődő övcsatra.

Mitshubisi Outlander 2019 2.0 MIVEC teszt Alapjárat

Az egyetlen dolog, amin megakadt a szemem az a kormány volt. Legalább annyira megosztó szerintem, mint az újvonalas Mitsubishi hűtőmaszkok. Mivel multifunkciós kormány, el van látva a legfontosabb dolgok kezelésére szolgáló gombokkal, egy kis krómmal és egynegyed rész hajólakkal. Úgy hiszem minden ember különböző, ezért mindenkinek más a szép, így ennek a valaminek is meglesznek a rajongói. A kormánykerék alsó felének lakk felülete arra biztosan jó, hogy a komfort érzetet kutató sofőrt rávezesse a helyes kormányfogásra – már ameddig kanyar közben nem kell átfogni máshova -, mert a fényes lakk és bőr rész találkozásának taperálása nem valami nyugtató.

Bár az első pár napon nem igazán tartottam célszerűnek a vezetéstámogató és komfort elektronikai modulok kapcsolóit, mert nem láttam a gombokat és nem is értem el kényelmesen.(bár lehet csak nekem rövidek a kezeim) Tulajdonképpen úgyis felfogható, hogy alapvetően az autó minden szempontból a biztonságunkra figyel. Menetközben ne kapcsolgassunk semmit, a kormány és ülésfűtést úgyis még indulás előtt kell üzembe helyezni. A fényszórókapcsolót viszont érdemes automatában használni, mert amíg fel nem kapcsoljuk a szupernóvával vetekedő fényszórókat, a nappali menetfény ereje könnyen megtévesztheti a sofőrt

Mitsubishi Outlander - Kényelmes hajó lehetne az Outlander

Amikor elindultam első utamon az autóval, hatalmába kerített a nyugalom. Nagy karosszéria, lágy már-már ringatózó futómű és csend. Rögtön kiemelném hagnszintbeli előnyét a benzinmotornak, szemben a korábbi hétszemélyes Outlander 2,2 literes dízeléhez, vagy a kategóriatárs KIA Sorento hasonszőrű dízeléhez. Bármennyire is halknak tűnik némelyik jólhangolt olajkályha, ez sokkal halkabb.

Mitshubisi Outlander 2019 2.0 MIVEC teszt Alapjárat

Ugyanakkor ennek a 2,0 MIVEC szívóbenzin erőforrásnak nem sok pozitívumát tudnám elmondan. A motor 150 lóerőt tud, viszont a beleszurkolt 195 Nm maximális forgatónyomatékot csak 4200-as fordulaton képes leadni, ami rendesen dolgoztatja a CVT váltót a minimum 1,5 tonnás bálna mozgatásához. A szerény teljesítmény hátránya pedig akkor jön ki igazán, ha már öt ember beleült a hétszemélyes autóba. Jó dolog a szívó benzin, a statisztika alapján akár megbízhatóbb is, mint egy feltöltős dízel vagy benzinmotor, de az Outlander elképesztően vérszegény tőle.

A gázreakció viszont parádés, ahogy ráléptem a gázra, úgy ugrott 30 km/h-ra az autó, mintha csúzliból lőtték volna ki. Elsősorban városi környezetben sikerült tesztelni az SUV-t, itt jócskán 11 liter fölé csúszott a fogyasztás, amit szerintem nem indokolt az autó mérete és a lábam súlya se.

Mitshubisi Outlander 2019 2.0 MIVEC teszt Alapjárat

Ahhoz képest, hogy mennyire puhán lépte át a kisebb nagyobb útegyenetlenségeket a Mitsubishi futóműve, többnyire kanyarban sem vált ingataggá. Bár nyilvánvalóan nem az apukák titkos élményautójának lett tervezve - ellentétben az első generáció csodálatos Turbo változatával -, sima aszfalton magabiztosan veszi a kanyarokat, bár a kormányszervo inkább kényelmes parkolgatásra lett hangolva. Hepehupás főútvonalakon előfordult, hogy kissé bizonytalannak éreztem a kocsit a lágy futómű miatt. Bár egy-egy zökkenőnél ugyan megúszhatja a kárpit, hogy kilöttyenjen a bontott üdítő a hátsóülésre, de kanyarban alulkormányzottá válik hajókázó a kocsi.

Az SUV nyugalmat árasztó csendje a Hungária körúti szikláshegység szirtjein látszott szerte foszlani, amikor az autó hátsó rugóútja ellentmondást nem tűrő csattanással fogadta be egy századforduló előtti és egy talán még korábbi aszfaltcsík találkozását. Ezt követően kezdtem önjelölt fedélzeti mérnökként elemezni, a korábban csodálatos komfortba ringató gátlók karakterisztikáját. Arra jutottam, hogy vagy szándékosan cintányért tettek a megszokott gumi felütközők helyére, vagy semmi progresszivitás nincs bennük.

Mitshubisi Outlander 2019 2.0 MIVEC teszt Alapjárat

Az Outlander alatt egyébként elég korszerű futómű felel a stabilitásért, elől MacPherson, hátul multilink rendszerű felfüggesztést használtak. A kormány mögött olykor érezhető bizonytalanságot remekül kompenzálják a vezetéstámogató rendszerek, bár a biztonságérzetet amúgy is jól megalapozza a masszív karosszéria és a légzsákok erdeje. A sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel és a sebesség korlátozó automatikával felszerelt verziók nem hagyják lankadni a sofőr figyelmét, bár a hazai útburkolati jelek állapota nem minden esetben elegendő a hibátlan működéshez.

Mitsubishi Outlander ár és összegzés

Nagycsaládosok számára jó alternatíva lehet, mivel alapvetően tényleg mindent tud, ami szükséges. Azt viszont muszáj kiemelnem, hogy aki azért venne Outlandert, mert tetszik neki, ne álljon meg a sima benzines verziónál, hiszen ez típus a tölthető hibrid hajtással jó igazán. Évek óta Európa egyik legkedveltebb és legjobb áron kapható plugin hibrid hajtású SUV-ja ként vált ismertté. Nem hiszem, hogy a sima szívóbenzin üzemű változat logikus választás lenne, mondjuk egy KIA Sorrentoval szemben. A tesztben szereplő hétüléses kivitel induló ára 9,4 millió Ft, ebből ugyan lejön még a 2,5 milliós állami támogatás, de még mindig drágább, mint a KIA. Persze mondhatjuk, hogy ez japán az meg dél-koreai és talán elég is lett volna ennyi érv régebben, de az a helyzet, hogy a félsziget déli oldalán már egészen komoly minőségben csinálják a jobbnál jobb autókat.

Mitsubishi Outlander III Facelift 2 - 2.0 MIVEC CVT AWD

 • Lökettérfogat: 1998 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 150 LE 6000/perc
 • Max. forgatónyomaték: 195 Nm 4200/perc
 • Hossz./szél.: 4695/1810 mm
 • Tengelytáv: 2670 mm
 • Saját tömeg: 1540 kg
 • Városi fogyasztás: 8,7 l /100 km
 • Országúti fogyasztás: 6,7 l /100 km
 • Vegyes fogyasztás: 7,4 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 11,1 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 196 g/km
 • Végsebesség: 190 km/h
 • 0-100: 13,3 s

Kapcsolódó írások

2020. december 21.
2020-ban sem tétlenkedett videós stábunk, következzen a 15 kedvenc!
Bemutatkozik az új Mitsubishi Outlander!
2017. október 17.
Az Outlander a Mitsubishi egyik legkedveltebb modellje az eladási számok alapján Európában, a 2018-as autó a tengerentúlon is hódítana.

További hírek