hétfő - 2023. február 06.
-7.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Szalonképes dízel-hibrid? - Mercedes-Benz E300de EQ Power (2019) – Teszt + Videó

2019. november 23. | 12:40

A Mercedes-Benz E-osztály konnektoros hibridje dízelmotorral is kapható, nem kell megijedni tőle, hiszen megsüvegelendő a technika. Kérdés, hogy ki tudod-e majd használni?

A hibrid autóvásárló azonnal a benzin-villany kombóra asszociál mikor elkezdi böngészni az aktuális kínálatot. Voltak, akik próbálkoztak már a dízel-hibrid megoldással, de mint mindennek ennek is kell néhány év, kell néhány típus, mire tökéletesen kiforrja magát a konstrukció. A Volvo az S60-ban próbálkozott a dízel hibriddel, anno a Peugeot 3008 HYbrid4 nem volt túlságosan meggyőző. A flottás autónak szánt változat E200-as tesztjét már olvashattátok nálunk, legutóbb viszont a márka egyik legnépszerűbb modelljének 300de változatát próbáltuk, ami egyébként kapható benzines kivitelben, azaz E300e jelöléssel. Attival közelebbről is megvizsgáltuk az eszméletlen hatótávval rendelkező gépjárművet, ami Mercedeshez méltó módon nem okozhat csalódást annak, aki lelkiismeretesen töltögetni fogja.

Mercedes-Benz E300de - zöld rendszámmal is elegáns

A zöld rendszámot, az autó oldalán található EQ Power plakettet és a hátsó lökhárító jobb oldalán található töltőnyílást leszámítva az E-osztály megjelenésében nem találni számottevő újdonságot. Elegánsan hat ez a fehér szín, ahogyan a kristályszerű betétekkel tűzdelt hátsó lámpatest-kettős, a 18 colos kerekeket nem nevezném szemrevalónak, de nem is az a céljuk, hogy szépek legyenek, hiszen elméletben ezek is javítják a légellenállást.

Mercedes-Benz E300de teszt Alapjárat

Anno az S-osztály hozta be ezt lágy, kerekded formanyelvet, ami a C-osztályra és az E-osztályra is átszállt. Kezdő autóbuzériában szenvedő alanyként nem is nagyon tudtam megkülönböztetni őket, viszont, ha az első fényszórókban található menetfényeket számlálod meg, akkor tudni fogod, hogy az S-ben három, az E-ben kettő, a C-ben csak egy fénycsík található. Az új Mercedes A-osztállyal és a CLS-sel valami új kezdődött el a márkánál, kíváncsian várom mit hoznak ki 2020-ban a S-osztályból.

Mercedes-Benz E300de – mert megérdemlem

Az E-osztály kabinjában is a megszokott formákkal találkozhatunk, a S-osztálytól a G-osztályon át az A-osztályig minden Mercedes megkapta a dupla kijelzőt, aminek grafikai megjelenítése hibátlan, kezelése a menürendszer összetettsége miatt igényel némi megszokást és egy frissítés is ráférne. A kerekded légbeömlők, az írásfelismerő tapipadon át a nyílt pólusú fabetétekig minden a helyén van, ami fém az fém és minden gomb életre kel az ujjbegyünk alatt, annyira jó őket nyomkodni. Természetesen a végtelenségig variálható anyagok és színek kérhetők minden egyes Mercedeshez, szóval ne legyünk restek merészen választani, ha egyszer egy Merci szalonba kötnénk ki.

Mercedes-Benz E300de teszt Alapjárat

A félbőr ülések szövet felülete olcsó hatású, de legalább tartósnak tűnik, a Burmeister hifi sem a legdrágább fajta, de bőven kijönnek az előnyei, hiszen maga a kabin rendkívül csendes autópályán, főleg akkor szerettem, mikor hangtalanul, elektromos üzemmódban suhantam vele a nagyváros utcáin. A helykínálat elöl teljesen rendben van, sőt hátul is egészen tágas minden irányban. A csomagtér viszont vesztett térfogatából az akkupakk miatt, így 540 literről 370 literre csökkent, de az ülések megtartották dönthető funkciójukat. Egyszóval egy átfogó, jól átgondolt, rekeszekkel, töltőpontokkal ellátott kabinról beszélhetünk - a németek tudják mitől döglik az a bizonyos légy.

Mercedes-Benz E300de – még mielőtt tisztán elektromosat vennél

A megszokás ereje nagy mértékben hathat a vásárlóra, mikor a hibrid E-osztályt kezdi el tanulmányozni, ugyanis a fejekben a benzin-villany kombó van meg leginkább. A Mercedes kínál egy négyhengeres, turbós, 211 lóerős benzinmotorral üzemelő hibrid hajtásláncot, de létezik a négyhengeres turbós, 194 lóerős dízel változat is, ami lehet, hogy kicsivel drágább, de jóval gazdaságosabb.

Mercedes-Benz E300de teszt Alapjárat

Összteljesítményben 306 lóerőt és 700 Nm-es nyomatékot kínál a dízel-hibrid, a 122 lóerős, 440 Nm nyomatékot biztosító villanymotor a saját fejlesztésű, finoman működő 9G-Tronic automata váltó házába lett beépítve, így ugyanúgy a hátsó tengelyt képes hajtani, mint az öngyulladó egység. Az elektromos erőforrás meghajtásáról egy 13,2 kWh-s akkucsomag gondoskodik, ami akár 30-40 kilométernyi tisztán elektromos hatótávot képes eltárolni, felölteni otthoni csatiról nagyjából 5 óra alatt lehet, 7,4 kW-os töltőről kb. 1,5 órát vehet igénybe. A leggazdaságosabbak tehát úgy lehetünk, ha éjszaka otthon, napközben pedig a munkahelyen szoptatjuk a gépjárművet elektromos árammal, aminek következtében a közel 2 tonnás jármű 3-4 literes fogyasztással is megelégszik urbánus környezetben, autópályán akár 130 km/h-ig képes használni elektromos áramot, bár ez hamar elillan, ilyenkor a dízelmotor lép a helyébe, ami 6-7 literrel könnyedén elpötyög. Több mint elegendő tehát a hajtáslánc ereje és rugalmassága, a hirtelen megjelenő 700 Nm képes meglepetéseket okozni, egyébként 6,0 másodperc éri el a 100 km/h-t, végsebessége 250 km/h.

Mercedes-Benz E300de teszt Alapjárat

Az üzemmód választó jól átgondolt funkciókat kínál, hibrid üzemmódban ő maga dönti el, hogy mi a legelőnyösebb számára, mehetünk csak elektromos üzemmódban, ha van benne elég kraft, van egy visszatápláló üzemmód amikor a dízel folyamatosan üzemben van, bár csak szinten tartásra alkalmas, ugyanis 130 kilométeres autópályás menet során csupán 10 %-ot sikerült visszanyerni az akksikba. Létezik egy, az elektromos energiát későbbre eltároló üzemmód, ami nagyon jól jöhet akkor, ha útitervünkben később városi közlekedés szerepel, vélhetően dugóban araszolással.

Mercedes-Benz E300de – csend a lelke

Egy prémium terméktől azt gondolom elvárható, hogy odafigyeljenek a kabin zajszigetelésére, az E300de esetében is eszméletlenül csendes utastérről beszélhetünk, főleg elektromos üzemben. A dízelmotor indulása ebben az esetben mindig meglepetésként fog érni, bár az átlaghoz képest így is egy kulturált járású erőforrásról van szó. Maga a hajtáslánc intelligens működése is lenyűgöző, de az egyik kedvenc fícsöröm mégis az, mikor az autó a távolságtartó tempomatot használva, a gázpedál visszaengedésekor figyeli az esetlegesen előttünk haladót és magától fékezi meg magát, ezzel is némi elektromos áramot juttatva vissza a rendszerbe. Nissan Leafhez vagy Tesláhaz hasonló e-pedál funkciónak is nevezhetnénk.

Mercedes-Benz E300de teszt Alapjárat

A vezetéstámogatók finoman, ügyesen működnek közre vezetés közben, itt is felfigyeltem egy finom részletre: amikor sávot váltanánk (amire az autó magától is képes) az irányjelző pontosan annyit pittyen, ameddig a sávváltás tart, tehát hiába a komfortirányjelző az autó addig jelez, amíg be nem fejeződik a manőver.

Mercedes-Benz E300de teszt Alapjárat

A E-osztály alapáron acélrugós felfüggesztéssel kapható, de felárért légrugózás is rendelhető. Abszolút a kényelem felé tendál a futómű hangolása, a kormányzás is meglehetősen pontos és közvetlen. Már-már túlságosan is igyekszik minden úthibát kimozogni, ezért is éreztem néha magam úgy, mintha egy rázópadon ülnék. Azonban, ha a nyugati világ országútjait használnánk, nem lennének negatív jelzőim rá. Egyébként nem érezhető a 300 kilogrammos többletsúly vezetés közben, egyedül a csomagtérben találkozhatsz hátrányokkal, de ha ez igazán számít, akkor elérhető továbbra is a T-modell 480 literes csomagtere.

Mercedes-Benz E300de ár és összegezve

A hajtáslánc tartósságáról egyelőre nehéz nyilatkozni, majd 3-4 év múlva, 2-300 000 kilométernél derülhetnek ki a turpisságok. Az biztos, hogy a láncos dízel már egy kiforrott technológia, maga a villanymotor sem egy túlbonyolított szerkezet, amit a szintén bevált 9 gangos váltóhoz van passzintva. A Mercedes-Benz E300de alapára 17,1 milliótól indul, nagyjából ennyiért lehet kihozni a 245 lóerős, négyhengeres dízelt is, a sorhatos változat viszont 1 millió forinttal drágább, a prémiumok között a konnektoros BMW 530d lehet az ellenfele picivel olcsóbban. A dízel-hibriddel jócskán tudunk faragni az amúgy sem horribilis fogyasztásból, cserébe kapunk 700 Nm-t egy kisebb csomagtérrel. Aki szeretne kicsit belekóstolni az elektromos autózásba, egy elegáns és kifinomult termékre vágyik, megvan rá a pénze és kész megkötni a közel sem kötelező, de ajánlott kompromisszumokat, annak az E300de egy remek választás. És ne feledd, hosszú távokra is kiváló.

Mercedes-Benz E300de EQ Power 9G-Tronic (2019)

 • Lökettérfogat: 1950 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 306 LE
 • Max. forgatónyomaték: 700 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4923/1852/1468 mm
 • Tengelytáv: 2939 mm
 • Saját tömeg: 2060 kg
 • Vegyes fogyasztás: 1,6 l
 • Tesztfogyasztás: 6,8 l
 • CO2 kibocsátás: 41 g/km
 • Végsebesség: 250 km/h
 • 0-100: 5,9 s
Leállítja a termelést a Hankook gumiabroncs gyár Dunaújvárosban A nagy hiperautó fékteszt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!