2021. október 09. | 11:10

A Toyota Land Cruiser 2021-ben egy erősebb dízelmotort kapott, tesztvideónkból kiderül, hogy változott-e érdemben a használhatósága.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D 2021
Előnyök
megbízhatóság
sokoldalúság
ügyes vezetéstámogatók
hozható 10 liter alatti fogyasztás
Hátrányok
európai szemnek szerény minőségű beltér
rezgések a karosszéria felől

Szerkesztőségünk történetének első Toyota Land Crusierét kaparinthattam meg egy hétre. Borzasztóan vártam, hiszen a Hilux mellett az autógyártás történetének egyik legstrapabíróbb, legtartósabb járművéről van szó, ami már 1951 óta szolgálja ki az emberiséget az északi-sarktól a Szahara forró sivatagjain át. Persze az évtizedek során a puritán, munkagépnek szánt kiviteleken kívül kulturáltabb formában is elérhetővé vált a Land Cruiser, amolyan szabadidő-autós jelleget öltve, azonban a lemezek alatt továbbra is egy vérbeli terepjáró lakozik. Jelenleg a J150-es széria harmadik ráncfelvarrásánál tartunk, mely egy erősebb dízelmotort kapott. Ádámmal ki is vittük kedvelt élőhelyére, ha a betűk kevésbé kötnek le ajánlom, hogy nézd meg tesztvideónkat!

toyota land cruiser teszt alapjarat

Fehér alapon fekete kiegészítők

A J150-es sziluettje 2009 óta kitart három- és ötajtós formában, az évek során többnyire a fényszórók és a motorkínálat változott. A tesztautó 4,8 méteres hosszával, 1885 milliméteres szélességével és 1855 milliméteres magasságával 10 éve még jócskán kitűnt a tömegből, azonban 2021-re a terepen használhatatlan hobbidömperek tömegében könnyedén elszürkül. A legmagasabb, Executive kivitel miatt az avatatlan szemeknek is feltűnhet, hogy nem egy munkagépről van szó, a Black Pack csomag fekete kiegészítői ékeskednek rajta és a hátsó lámpabúra is átlátszó, feketés beütéssel kelt modernebb hatást. A hűtőrács mögé könnyűszerrel helyezhetünk csörlőt és a fellépő küszöbre is nyugodt szívvel támaszkodhatunk, nem úgy, mint a legutóbb nálunk járt Ssangyong Musso Grand lötyögő fellépői esetében.

toyota land cruiser teszt alapjarat

Minimális luxus, maximális használhatóság

A 2790 milliméteres tengelytáv teljesen jogosan tágas teret sejtet. Belibbenünk a magas felépítmény elektromosan állítható bőr üléseibe, amik hűteni és szellőztetni is képesek elöl. Fejedelmi helykínálat és az útra tökéletes rálátás fogad – minden adott a biztonságérzet növeléséhez. Az ülésszellőztetés és fűtés gombjainak tekergetős megoldása nem áll éppen kézre, azonban a többi gomb nagy mérete miatt kesztyűben is kezelhető, bár a csoportos elhelyezés miatt kell idő a memorizálni a helyzetüket, hogy mit és hol keressünk. Érdekesség, hogy a részecskeszűrő tisztításához is van egy külön gomb, bár ezt közutas, autópályás használat közben magától elvégzi az autó, sőt volt, hogy terepen is tisztításnak indult a rendszer. A hűthető könyöklő és a klímapanel fizikai léte piros pontot érdemel, a középső kijelzőn futó infotainment viszont továbbra is elavult, bár egy vezetékkel az Apple Carplay és Android Auto is működik.

toyota land cruiser teszt alapjarat

Sokféle anyag jön szembe a beltérben és a minőségben se várjunk német prémium szintet - bár a kormány műanyag fabetétje helyett igazán alkalmazhattak volna valódi fát. Az összeszereltség és az ülések hajlítgatása is rendben van, hiszen a második sor ülései sínen tologathatók és lehajthatók. Az első, motoros ülésekhez hasonlóan a harmadik sor sámlijai is elektromosan tűnnek elő a padlóból, ilyenkor 120 literes csomagteret kapunk, amúgy 480 liter elérhető, az ötüléses változatban azonban 640 litert kínál.

204 lóerővel az igazi?

A Land Cruiser szellemisége nem változott az évtizedek során, továbbra is egy alvázas felépítményt kapunk, nem a mai, modern autóktól megszokott önhordó karosszériát. Ez által masszívabb, nagyobb teherbírásra képes, a fékezett vontatható tömeg 3 tonna, a fékezetlen 750 kg lehet a tesztautó esetében. Az új Hiluxban már teszteltük a 204 lóerős dízelmotort, ami a hatfokozatú, bolygóműves automata váltón keresztül 500 Nm-t képes leadni, a manuális váltóval szerelt kivitel esetében ez 420 Nm-re redukálódik.

toyota land cruiser teszt alapjarat

A 2,8 literes, négyhengeres, 16 szelepes, közös nyomócsöves dízel 27 lóerővel és 50 Nm-rel lett erősebb, így a konkurens márkákkal vívott harcban előkelőbb helyet foglal el a dobogón, hiszen a Ford sem kínálja már a 3,2-es, öthengeres dízellel szerelt Rangert. Persze ezzel a motorral sem lesz autópálya-romboló a Land Cruiser, de a mindennapi közlekedés komótos teljesítésére bőven elég, főleg azzal a tudattal, hogy jöhet elénk bármilyen akadály, ezzel az autóval minden leküzdhető, itt nem a divat hajhászásáról van szó, kőkemény vasak dolgoznak alattunk.

Kevésbé számít egy Land Cruiser esetében, hogy az erősebb motorral 3 másodpercet faragott le a 0-100-as sprintből, így ennek teljesítéséhez 9,9 másodperc már elég neki, a végsebessége 175 km/órában van maximalizálva. A teszthét alatt városban, országúton és autópályán is volt alkalmam használni, a hét végére 9,5 literes átlagot produkált, ami teljesen baráti érték egy ilyen sokoldalú, 2,4 tonnás, nem éppen áramvonalas dömpertől.

Terepen sem hagy cserben

Az állandó összkerékhajtás mellett a felezővel és a középső diffi lezárásával tudunk bűvészkedni terepen. A merevhidas hátsó tengely légrugókat kap, így itt a magasság állítható, de nem csak terepen jön jól ez, hiszen pakolásnál is lejjebb tudjuk tessékelni az autó farát. A stabilizátor rudak képesek maguktól leoldani ha nagyobb átléptetésekről van szó, így az első kerék szinte mindig éri a talajt, állandó tapadást biztosítva. Az elektronika különböző üzemmódokat kínál attól függően, hogy homokban, sziklás talajon vagy hóban közlekedünk, a lejtmenetvezérlő akár felmenetvezérlőként is funkcionál, ilyenkor az autó sebességét a terepgombok között található tekerő tárcsával tudjuk szabályozni.

toyota land cruiser teszt alapjarat

Zajos köszörüléssel indul a motor, a menetválasztó kar D-be húzásakor nagy csattanással jelzi a hajtáslánc, hogy indulhatunk. Teherautókra jellemző morajjal lendülünk meg, stabilan, tompa puffanással veszed a magyar úthálózat folytonossági hiányosságait és tudod, hogy semmi sem lehet akadály számodra. Az alvázas, merevhidas felépítésnek köszönhetően persze ilyenkor rázásra hajlamos, sosem lesz olyan csendes és rezzenéstelen, mint egy mai, modern SUV. Sokat kell a könnyed kormányon forgatni, de szűk helyeken manőverezni sem tragédia vele. A facelift számos vezetéstámogatót is magával hozott, így elérhető a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő, a borzasztó képminőséggel rendelkező 360 fokos rendszer, adaptív tempomat és sávelhagyás figyelmeztető.

Ár és összegezve

A Toyota Land Cruiser lehet kényelmes családi autó, expedíciós jármű, strapabíró munkagép vagy akár terepjárásra optimalizált off-road szörnyeteg. Nagyon úgy fest, hogy a mai napig hozza a tőle elvárt megbízhatóságot, ezt igyekszik a gyártó átszabott külsővel, modern extrákkal, vezetéstámogatókkal naprakésszé tenni 2021-ben is. A Prado Family 16,8 millió forinttól érhető el, a tesztelt Executive kivitel 22,3-tól indul. A hétüléses változathoz még hozzá csaphatunk egy 2,5 milliós családi támogatást, azonban számolni kell vele, hogy fogyasztás és fenntarthatóság szempontjából költségesebb lesz egy Land Cruisert hajtani családi célokra, mint például az újdonsült, hibrid Highlandert, ami ráadásul méreteiben is túlnő a Land Cruiseren. Közvetlen konkurense a szerényebb hírnévvel rendelkező Ssangyong Rexton, vérbeli terepjárók közül pedig még a Wranglert és az aprócska Jimny-t lehet kiemelni, de még szóba jöhet bármelyik pickup, ha kemény munkáról van szó.

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D Executive (2021)

 • Lökettérfogat: 2775cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/12
 • Max. teljesítmény: 204 LE
 • Max. forgatónyomaték: 500 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4840/1885/1855 mm
 • Tengelytáv: 2790 mm
 • Saját tömeg: 2430 kg
 • Gyári vegyes fogyasztás: 9,6-10,2 l/ 100 km
 • Tesztfogyasztás: 9,5 l/100 km
 • CO2 kibocsátás: 251-267 g/km
 • Végsebesség: 175 km/h
 • 0-100: 9,9 s