2022. július 01. | 15:33

Nem csak a személyautókra, de a kisteherautókra is vonatkozik a tilalom.

Kanada hivatalosan is csatlakozott ahhoz, az egyre növekvő számú városhoz, államhoz és országhoz szerte a világon, amelyek a közeljövőben szeretnének leszámolni a fosszilis üzemanyagokat használó járművekkel. A kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau június 29-én jelentette be, hogy országa 2035-től kezdődően betiltja az új, benzin- és dízelüzemű járművek értékesítését. Ettől a ponttól kezdve kizárólag a nulla emissziójú járművek fogják alkotni a bemutatótermek és az újautó-kereskedések kínálatát.

A tiltás azonban nem vonatkozik minden járműtípusra, hiszen csak a személygépkocsikat és a könnyű teherautókat érinti, így például a nehéz tehergépjárművek és haszongépjárművek értékesítése továbbra is lehetséges marad. A Reuters szerint az ágazatban történő beruházások és a szabályozások is elősegítik az autógyártók számára a zökkenőmentes átállást. Ezen kívül Kanada 2025-re és 2030-ra olyan kisebb mérföldkövek elérését tűzte ki célul, amelyek megalapozzák a 2035-ös nagy változást. Az észak-amerikai ország legfőbb célja, hogy 2050-re a szén-dioxid kibocsátást nullára redukálja.

Az elkövetkező évek során a gyártók rengeteg új, tisztán elektromos modellt fognak piacra dobni, ám Kanada a világ egyik legnagyobb területű országa, így a hatótáv és a töltési idő hatványozottan kiemelt tényezőnek számít a helyi vásárlók számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy jelenleg az újonnan értékesített járműveknek mindössze 3,5 százaléka tisztán elektromos.

Erről a szintről kellene 14 év alatt elérni a 100 százalékot, ami minden bizonnyal komoly kihívást fog jelenteni, ám távolról sem akkorát, mint például az USA esetében, ahol az új forgalomba helyezések csupán 2 százalékát adják az EV-k. A Pew Research legfrissebb adatai alapján ebben az összevetésben Európa vezet, ahol a villanyautók több mint 10 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, míg a második helyen Kína következik 5,7 százalékkal.

Természetesen az Egyesült Államoknak egyelőre még nincs kitűzött céldátuma az új belső égésű motoros autók betiltására. Kalifornia államban 2035-től az már csak tisztán elektromos új személyautókat lehet értékesíteni. Iparági szakértők szerint ez a dátum az egész ország számára irányadó lehet. Miközben egyre több város és ország tűz ki a kanadaihoz hasonló céldátumot, addig Magyországon egyelőre még csak elméleti szinten sem merült fel az új belső égésű motoros autók értékesítésének tilalma.

Depositphotos