Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Lengyelország a legfelsőbb bíróságon támadja az EU-t a belső égésű motoros autók 2035-ös betiltása miatt

2023. június 13. | 09:42

Nyomós érvekkel alátámasztva támadják jogi úton az Európai Unió vezetését és bíznak benne, hogy nem egyedül kell ezt véghez vinniük.

Az EU vezetése eltervezte, hogy 2035-től betiltanák a belső égésű motorral szerelt autók értékesítésének lehetőségét a tagországok területén. Ezt a lépést a klímavédelemmel indokolva hozták meg, de nem tetszett mindenkinek.

Olyannyira nem, hogy Olaszország szinte már az elejétől kezdve beleállt a dologba és ehhez magával húzta Német- illetve Franciaországot is. A németek pedig odáig mentek, hogy elkaszálják a tervezetet, ha csak az EU nem módosít rajta.

Azt akarták elérni, hogy az e-üzemanyaggal működő autók maradhassanak a piacon, ezzel megmentve a belső égésű motort. Mivel enélkül a tagállamok nem engedték volna át a szabályozást, így az EU belement, bár a környezetvédőknek ez nem tetszett.

Olaszország mellett azonban volt még egy tagállam, amely szintén az eleje óta ellenzi az egész történetet, csak eddig csendben tette ezt. Most viszont megindul Lengyelország, és a legfelsőbb európai bíróság elé viszi az ügyet.

Szerintük ugyanis az EU terve úgy készült el, hogy előtte egyáltalán nem végeztek megfelelő piaci és társadalmi elemzést. Ezért pedig napokon belül a legfelsőbb bírósághoz fordulnak - mondta Anna Moskwa, a lengyel éghajlatügyi miniszter.

Azzal, hogy nyilvános úton mennek neki az Európai Uniónak abban bíznak, hogy más országok is velük tartanak. Szerintük nem csak a lengyel gazdaságot hozná nehéz helyzetbe a döntés, ezért úgy gondolják, hogy ez nem csak az ő problémájuk.

Optimistán állnak a kérdéshez annak fényében, hogy nemrég Németország is képes volt módosítani félig-meddig az ügymenetet. Akkor az EU képes volt kompromisszumra - vagy inkább kénytelen -, de a lengyelek ennél most még többet akarnak.

Depositphotos
Hány szólást, közmondást ismersz? Tedd magad próbára! Látómezőben az online autóátírás, végre nem kell majd az okmányirodába rohangálni

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!