2023. július 31. | 08:02

Nem konkrétan akkumulátorgyár, de egy ahhoz kapcsolódó, fontos alkatrészeket gyártó üzem költözne Debrecen mellé.

Pár évvel ezelőtt, amikor átadták a gödi Samsung akkumulátorgyárat, akkor valami elindult. A magyar kormány elhatározta, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinálnak az országból, ha akarják az emberek, ha nem.

Ennek megfelelően már elég sok magyar településen elindultak a tervezgetések, vagy akár már a gyártás is. Jellemzően szkepticizmussal és néha ellenállással fogadják a dolgot az emberek a gyárak környezeti terhelése miatt.

Ezzel kapcsolatban a leglátványosabb ellenállás Debrecenben zajlik, ez mégis kevésnek bizonyul egyelőre. Épül 3000 milliárd forintból a CATL, mellette pedig újabb 400 milliárdból a Eve Power akkugyár is.

Ezekhez képest kispályás beruházással, de ismét érkezik egy akkumulátoripari vállalat Debrecen területére. A kínai Ningbo Zhenyu Technology nagyjából 23 milliárd forint értékben épít alkatrészgyártó üzemet.

Itt az elektromos autók akkumulátorához szükséges precíziós alkatrészeket állítják majd elő. A vállalat szemszögéből így sokkal könnyebb lesz az európai és a magyar piac kiszolgálása a termelés 2027-es megkezdését követően.

A dolgot tovább könnyíti, hogy a légi közlekedés is rájátszik majd a kínai vállalatok működésére. A China Eastern Airlines bejelentette, hogy közvetlen járatot indít a most beruházó vállalat székhelye, Ningbo és Budapest között.

Az eddigiek ismeretében a beruházás már senkit sem kell, hogy váratlanul érintsen, hiszen sok hasonló beruházás indult el vagy került tervezés alá itthon. Néhány nappal ezelőtt éppen Nyíregyházára jelentettek be egy kínai akkugyárat.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat