2019. december 05. | 16:11

A dél-koreai crossover már igazi kihívója lehet a kategória vezetőinek.

Feltehetően a Ssangyong is egy olyan életutat fut majd be Európában, mint amilyet a többi koreai autómárka. Nagyjából 15 évvel ezelőtt szinte mindenki kinevette idehaza a Kia és a Hyundai modelljeit, főleg az érdekes formatervük miatt, amely akkor még nagyon nem az európai ízlésvilághoz volt szabva. Másrészt azért váltak nevetség tárgyává, mert nem bíztak a technikájukban, hiszen idehaza hajlamosak az emberek mindent utálni, amit még nem ismernek. Például a világháború környékén, ha valamire az volt írva, hogy „made in Japan”, akkor az egy szitokszó volt. Olyan, mint amikor a 2000-es évek elején a „made in China” felirat látszott egy terméken. Aztán jött a szemléletváltás, mára pedig a japán minőség messze földön híres, különösen a számítástechnika terén. A kínaiak sem csak bóvlit gyártanak már, ők is hatalmasat fejlődtek számos iparágban, többek közt az autógyártás terén is.

Ssangyong Tivoli x150 teszt Alapjárat

Nagyjából ezt a tendenciát követik a koreaiak és az országuk harmadik legnagyobb autógyártója, a Ssangyong. A Tivoli pedig egy közkedvelt kategóriában lép porondra, a kis méretű SUV modellek szegmensében, többek közt a Suzuki Vitara kihívójaként. A tudása pedig egyáltalán nem lebecsülendő, ahogyan az ár-érték aránya sem. De erről majd később… 

Ssangyong Tivoli - elölről egészen pofás

A Tivoli 2015-ben jelent meg, 2019-ben pedig már a második finomabb ráncfelvarrásán esett át. Átszabták az autó orrát, újak a ködlámpák, a fényszórók és a lökhárító is. Az első sárvédők markáns domborulatokat mutatnak, ezek pedig az autó oldalán tovább haladva a farrészen is megfigyelhetők. Ezzel egy robusztus hátsó traktus látható, mely az emelt hasmagassággal és a magasra húzott övvonallal együtt egy masszív járműnek mutatja a Tivolit. Hátulról nézve kicsit az új Swiftre hajaz ez a crossover, ráadásul ez az autó legmegosztóbb pontja a formaterv szempontjából. Van, akinek tetszik, másoknak pedig nagyon nem. Egyébként itt is újak a lámpák, valamint a lökhárító kialakításán is módosítottak.

Ssangyong Tivoli x150 teszt Alapjárat

A 2,6 méteres tengelytáv egyébként 10 centivel hosszabb, mint a rivális Vitaráé, így pedig egy egészen tágas kabinnal rendelkezik a Tivoli. Az illesztések rendben vannak, egyenletesek a hézagok a karosszérián. A tesztautó pirosas-lilás, Cherry vörös fantázianévre hallgató színe elég érdekesen csillog a napfényben, bár a fekete könnyűfém felnik nekem nem annyira jöttek át. Ettől függetlenül harmonikus képet mutat, nem ez a piac legormótlanabb járműve.

Ssangyong Tivoli - kiváló médiarendszer

A beltér nagyobb változáson esett át, a műszerfal most már valóban a 2019-es igényekhez igazodik. A facelift előtt a középkonzol kicsit ódivatú volt, most azonban minimalizálták a gombok számát rajta, és akár egy 9 colos érintőkijelző is kérhető bele. A rajta futó rendszer egészen gyors, a tolatókamera képe pedig kifejezetten szép. Az anyagok rendben vannak, a műszerfal teteje egészen puhának mondható. Zongoralakkból elég sok jutott ide, idővel majd ezt is levetkőzik szerintem. Rendes klímapanelt kapott fizikai gombokkal, alatta pedig egy vezeték nélküli töltésre kialakított rekesz van, melybe sajnos még egy közepes méretű telefon sem fér be. Van más furcsaság is, a gomb nélküli indításhoz például bicskakulcsos megoldás tartozik, amely szintén egy kis fejvakarásra ad okot.

Ssangyong Tivoli x150 teszt Alapjárat

Az igazi ütőkártyája azonban a feláras, 10,25 colos digitális műszeregység, mely nagyon jól konfigurálható. Az egyes módok közti animációk egészen gyorsak, nem akadozik a kép. Ráadásul az Android Auto segítségével még akár a Waze is kitehető ide, ez pedig egyáltalán nem magától értetődő ebben a kategóriában. Az ülések kényelmesek, hátul pedig megfelelő a lábtér és a fejtér is, bár ide sem szellőző, sem 12 voltos aljzat nem jutott. Az ajtózsebek tágasak, a csomagtér azonban egy gyenge pont, ugyanis csak 311 literrel lehet gazdálkodni a pótkerékkel ellátott kiviteleknél. Ugyanez az érték defektjavító készlettel 427 liter, mely már sokkal jobbnak mondható.

Ssangyong Tivoli x150 teszt Alapjárat

A biztonsági berendezések terén elég bőkezű az alapfelszereltség, széria többek közt a ráfutásos baleset-megelőző, a visszagurulás-gátló, a lejtmenetvezérlő, az éberségfigyelő és a táblafelismerő-rendszer is. A tesztautóban a feláras holttérfigyelő, a parkolóból való kitolatást segítő és a sávtartó-asszisztens is benne volt. Ez utóbbi egyébként kicsit hektikusan működött, leginkább akkor avatkozott be, amikor épp kedve szottyant, ezért inkább ki is kapcsoltam. Rengeteg az irritáló pittyegés és csilingelés, melyeknek csak egy része kapcsolható ki teljesen. A biztonsági öv figyelmeztetése például már akkor megszólal, mikor beül a sofőr, pedig még egy métert nem tett meg az autóval.

Ssangyong Tivoli – iszákos motor

A modellfrissítés másik hozadéka, hogy a gyártó kifuttatja az 1,6-os szívómotort, helyette pedig egy új, 1,5-ös turbós benzinessel kínálják a Tivolit. Az osztrák AVL által fejlesztett blokk 163 lóereje jól mozgatja az 1340 kiló körüli kasztnit, ám a 6 sebességes Aisin automata kicsit tompítja a dinamikáját. Nem egy villámgyors szerkezetről van szó, igaz sport módba kapcsolva kicsit fürgébben teszi a dolgát. Az automata egyébként nem olyan drága, hiszen 450 ezret kérnek érte, a kényelmet kedvelőnek pedig előnyös választás lehet. A hat sebességes kéziváltóval egyébként 20 Nm-rel több a nyomaték, szerintem az egy jobb választás lenne ehhez a motorhoz.

Ssangyong Tivoli x150 teszt Alapjárat

Ezzel a konfigurációval 10 liter körüli a fogyasztás, mely nagyon óvatos haladással 9,3 literig szorítható le, ám a lendületesebben vezetők 11 literes értékkel is szembesülhetnek. Ez pedig egy kicsit sok, a mai modern motorok még ekkora teljesítménnyel sem feltétlenül szoktak ennyit kajálni. A Ssangyong nem is babrált a városi és országúti fogyasztási adatok megadásával, egyszerűen egy vegyes fogyasztási adatot közöltek, mely a megszokott módon elég távol áll a valóságtól. Kérhető a Tivoli egyébként összkerékhajtással is, melynek felára 700 ezer forint. A benzines mellett egy 1,6-os dízelt lehet választani 136 lóerővel, így a közeljövőben ez a két motor képezi majd a kínálatot.

Ssangyong Tivoli – kisebb kerékkel érdemes választani

A crossover egyébként egész feszes futóművel rendelkezik, mely a 18 colos felnikkel és a 215/50-es gumikkal olykor már fájóan keménynek mutatkozott. Az úthibákat érezhető ütéssel jelzi, így a 16 colos kerekek választását javasolnám, azok a ballonosabb gumikkal javíthatnak a helyzeten. A menetzaj is egy kicsit nagyobb a kelleténél, a kormány pedig nem sok visszajelzéssel szolgál. A kilátás hátrafele egy kicsit korlátozott, az emelt üléspozíció előnyeit azonban itt is élvezheti a sofőr. Az atmoszférája jó az autónak, az ember nem azt várja, hogy mikor szállhat ki belőle.

Ssangyong Tivoli x150 teszt Alapjárat

Ssangyong Tivoli ár és összegezve

A dél-koreaiak új reménysége 4,6 millióba kerül kedvezményesen az új 1,5-ös motorral, és összesen négy felszereltségi szint közül lehet választani. A DLX kivitel alapára 5,4 millió forint, ebben pedig már szinte minden benne van, amit egy ilyen autótól elvár az átlag felhasználó. Az automata váltóval és számos kényelmi extrával ellátott tesztautó 7,2 millióba került, ez már egy kicsit sok egy ekkora crossoverért. A riválisokhoz képest azonban még így versenyképes áron adják, főleg a bőkezű felszereltséget figyelembe véve. Akit tehát nem az érdekel, hogy milyen embléma van az autója orrán, hanem hogy egy jól felszerelt, korrekt módon összerakott autója legyen, annak érdemes végig böngészni az 5 év garanciával kínált Ssangyong Tivoli árlistáját, amely a kisebb gyermekbetegségei ellenére egy szerethető crossover.

Ssangyong Tivoli X150 1.5 Turbo DLX 6AT (2019)

 • Lökettérfogat: 1497 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 163 LE (120 kW) 5000-5500/perc
 • Max. forgatónyomaték: 260 Nm 1500-4000/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4225/1810/1613 mm
 • Tengelytáv: 2600 mm
 • Saját tömeg: 1335 kg
 • Vegyes fogyasztás: 7,9 l
 • Tesztfogyasztás: 9,4 l
 • CO2 kibocsátás: 181 g/km
 • Végsebesség: 175 km/h