Izgalmas rendőrautók a nagyvilágból: Franciaország

Kámány Andrea újságíró
Közzétéve:
2021-02-14, 07:15

Szupersportkocsik, legendás klasszikusok. Kellhet ennél több egy jó rendőrségi flottához?

Ebben a cikksorozatban a világ több tájáról mutatunk meg érdekes csendőr- és rendőrautókat, amelyek vagy elképesztő sebességükkel, szépségükkel vagy éppen funkcionalitásukkal tűnnek ki a hétköznapi járművek közül. A cikksorozat előző részeit alább olvashatod:

Most pedig következzenek a francia csodák!

Renault 4CV

Ezt az autót a Renault kifejezetten a párizsi rendőrség számára gyártotta. A hiányzó ablakok koncepciója nem véletlen, ezek voltak az első olyan autók, amiket kifejezetten azért terveztek így, hogy ki lehessen lőni belőlük a menekülő bűnözőkre. Az első ilyen, 1955-ben gyártott rendőrautót egy aukción adták el 2017-ben 39 ezer euróért, ami jelenlegi árfolyamon számítva 14 millió forint. 

Renault 4CV szemből

Citroën SM

A francia csendőrség jellemzően komolyabb fegyverekkel és flottával felszerelt, mint a normál rendőrség. Ez a Citroën SM az 1970-es évek elején került a csendőrség nagy sebességű flottájába, amit Brigade Rapide D’Interventionnak, magyarul Gyors Beavatkozású Brigádnak hívtak. Innentől kezdve nem kérdés, hogy ebben az autóban egy nem gyenge erőforrás lapul, konkrétan egy V6-os, 174 lóerős Maserati blokk. 

Citroen SM

Alpine A310

Franciaország közútjai az 1970-es években különösen halálosak voltak, ’76-ban több mint 14 ezren haltak meg közúti balesetben. Az összehasonlítás végett, ez az adat 2018-ben mindössze 3259 volt. A súlyos helyzet leküzdésének érdekében állították hadrendbe ezeket az Alpine A310-eseket, a gyorshajtások visszaszorítása és a közlekedési szabályok betartatása volt a cél. Ezek a gépek V6-os, 2,7 literes erőforrással bírtak, közülük kettő darab pedig jelenleg a francia haderő magángyűjteményében van. 

kék Alpine A310 szemből

Renault Megane RS

Francia rendőrségi flotta RS Megane nélkül? Ugyan már! Az autópályákon igen gyakori látvány az RS, 2011 óta használják a Renault leggyorsabb és legerősebb modelljeit a gyorshajtók elcsípéséhez. Sajnos azonban felreppentek a hírek, hogy napjaik meg vannak számlálva, hiszen állítólag a fenntartásuk túl költséges, így a csendőrség kénytelen csak néhányat megtartani közülük a flottábab. 

Megane RS rendőrautó szemből 

Alpine A110

Ezeket a régi iskolás, ikonikus elfogóvadászokat a csendőrség 1966-ban szerezte be, szintén a közúti fegyelem betartatása és a gyorshajtások megfékezése céljából. Az erő egy 1296 köbcentis, négyhengeres, 123 lóerős motorból származott. Az autó súlya mindössze 770 kg, ez garantálta a gyorsaságát, ami számszerűsítve 8,2 másodpercet jelent, ennyi idő alatt érte el az autó a 100 km/órás sebességet.

Alpine A110 és egy rendőr az út mentén 

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Alpine A310 V6
2020. július 04.
Az Alpine A310-es sosem tudott kiemelkedni legendás elődje árnyékából, de futurisztikus formaterve és V6-os motorja rendkívül különlegessé tette.
2019-es Renault Mégane RS Trophy a Budapest Auto Show kiállításon
2019. október 25.
A legújabb autók mellett motorkerékpárok is felsorakoznak.

További hírek