Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Dacia 2025-ben e-üzemanyaggal indul a Dakaron

2023. július 04. | 09:57

A Renault-csoport olcsó modelljeit gyártó márka meg akarja mutatni, hogy a tisztább autózás minden területen megállja a helyét.

Várhatóan 2025-ben a Dacia elindul a Dakar sivatagi ralin, és nem is akárhogy. A jármű, amit elindítanak szintetikus e-üzemanyaggal működik majd, hogy bemutassák a CO2-semleges mobilitást - mondta a márka vezérigazgatója, Denis Le Vot.

Azt is elmondta, hogy ezzel a lépéssel a Dakar számukra egyben az alacsony károsanyag-kibocsátású autók laboratóriumává válik. Azt viszont egyelőre nem árulta el, hogy milyen autóval fognak indulni. A legvalószínűbb jelenleg egy Duster, vagy ha addig megjelenik, akkor a nagytesó Bigster lehet, de elővehetik a korábbi Manifesto koncepcióautót is, bár az a tervek szerint elektromosnak készült.

Annyi biztos, hogy a Dacia műszaki partnere a Dakaron a Prodrive versenycég lesz, akik korábban a Volkswagennek, a Peugeot-nak, a Citroennek és a Toyotának is építettek versenygépeket. Hogy mi lesz a végeredménye az együttműködésnek, az majd csak jövő év elején derül ki.

Hiszen a Dacia 2024-ben már szeretné meghajtani a különleges, ralira tervezett autóját. Ekkor viszont még csak tesztversenyt futnak az autóval, hivatalosan majd csak 2025-ben szállnak be a Dakarba.

A járműhöz a szintetikus e-üzemanyagot az Aramco fejleszti és szállítja. Ez az a vállalat, akik hamarosan a Renault-csoport és a Geely partnerei lesznek hasonló területek kapcsán.

A francia csoportot vezető Luca de Meo szerint a zöldenergia felhasználásával előállított e-üzemanyagok illenek a Daciához. Hiszen szerinte ez a márka lesz legkésőbb teljesen elektromos, hogy olcsó és elérhető maradjon széles rétegek számára is.

A kísérletezés egybevág azzal is, hogy az EU nemrég engedményt tett az e-üzemanyagokra. Hiszen korábban 2035-től be akarta tiltani minden belső égésű motoros autó forgalmazását a területén, de ezt több ország is megvétózta, így az e-üzemanyagokkal működő autók maradhatnak majd.

Dacia
Részegen elütött egy biciklist és elmenekült, majd késsel ment vissza fenyegetőzni Újabb hajmeresztő eset az M0-son: forgalommal szemben szüttyögött az idős férfi - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!