2019. december 26. | 16:30

Szülőhazájában kapták lencsevégre a fiatal orosz tuner 1200-esét.

A klasszikus autók szeretete nem csak Amerikára, Nyugat-Európára vagy épp Japánra korlátozódik. A VAZ-2101, vagy más néven Lada 1200 a keleti blokk volt szocialista országaiban és Oroszországban ismét aranykorát éli. A Fiat 124-es alapjaira épülő, az oroszok által kissé átdolgozott 1200-es ezzel a piros belsővel, az patika króm díszítő elemekkel és a kürtkarikás kormánnyal igazi különlegességnek számít. Na, de lássuk mit kell még tudni róla!

Sergey, az orosz tulajdonos mindössze 22 éves volt 2014-ben amikor előállt ezzel a remekművel, sőt ez mellett még kilenc másik autója is pihent a garázsban. Első autóját, egy Zaporozsecet  13 évesen vásárolta, erről az apró, farmotoros autóról már mi is forgattunk egy hangulatos kis videót. Check it out!  Sergey ezen a relatíve olcsó autón tanult meg sok dolgot, ezt pofozgatta, szerelte sokáig. Amikor eljött az ideje, hogy vegyen egy Ladát, már volt néhány munkaóra a kezeiben, tudta, hogy hogyan is kell majd életre kelteni egy ilyen klasszikus darabot. Sergey előtt egy idős hölgy járkált a képeken látható példánnyal, akinek a férjét nagy nehezen sikerült meggyőznie, így az övé lett az autó.

Volt már dolgom nekem is ilyen idős tulajokkal, akik a 20-30 éve birtokolt járművet nagyon nehezen adták csak tovább. Hát nem csodálom. Manapság itthon is a jobb állapotú, korai 1200-eskért könnyen elkérnek 7-8-900 000 forintot, lehet érdemes még most bevásárolni belőlük!

A Ladák alapból nagy hasmagassággal rendelkeztek, ám ezt a módosított járművet lowriderek ihlették. Talán sokan megrökönyödhetnek most, mert „Hogy lehet egy ilyen ritka és muzeális értéket így a porba ültetni?!” Valljuk meg, az ültetés minden autónak jól áll. Sergey nem mindennapi járósnak használja, arra ott az Audi 80-as, az 1200-es a garázsban várja a nyarat, hogy szabadon futkározhasson az utakon és kapja a virtuális lájkokat az utca emberétől.

Fotók:

Valerie Melnikova