2023. február 02. | 14:25

90 autó porosodik most egy félreeső raktárban.

A bulgáriai Várna városában működik az az autómúzeum, amely az évek alatt hatalmas gyűjteményt halmozott fel. Ez a gyűjtemény nem csak a kiállítóteremben jelent meg egy idő után, hanem egy raktárban is.

Egyelőre úgy néz ki, hogy megteltek a pódiumok és kiállítótermek, ezek mellett pedig rengeteg autó gyűlt fel egy jól védett és szigetelt raktárban. Viszont itt a múzeum vezetése sajnálja tárolni az autókat és egyelőre nem látják esélyét a bővítésnek.

Ezért most 90 autót szeretnék eladni, hogy olyan gazdához kerüljenek, aki vigyáz rájuk és élvezi a használatukat. Ezzel már előrébb lesznek, ha nem egy raktárban porosodnak vagy akár csak letakarva állnak a szocialista klasszikusok.

A gyűjteményben szinte minden megtalálható, ami a keleti blokkban futott 20-30 vagy akár 40-50 évvel ezelőtt. Legyen akármilyen típus vagy társadalmi hovatartozást hirdető márka, rengeteg ínyencséget lehet itt találni.

Vannak kimeríthetetlen mennyiségben Ladák, Skodák, Wartburgok, Uazok vagy akár eredeti Csajka is. Ezekben az autókban nem csak az a különleges, hogy mára már klasszikussá értek egy letűnt kor utolsó darabkáiként.

Hanem az is, hogy ezek a konkrét autók itt jellemzően nagyon keveset futott és megőrzött, esetenként pedig tökéletes darabok. Akár veteránnak, akár hobbiautónak megfelelőek lehetnek a hirdetett darabok, például áll bent egy 300 kilométert futott Lada 21013.

Sok volt szocialista országban minden műszaki egyszerűségük mellett ezek az autók mára már klasszikussá értek és gyűjtők súlyos pénzeket kifizetnek értük. Ahogy vérhatóan a bulgár gyűjteményben is lesznek borsosabb árú darabok, amikre telefonon várják a vásárlók jelentkezését.

Lada felújításával egyébként mi is foglalkoztunk és nagyon szép lett a végeredmény. Erről a projektről videóinkat itt találod.

Depositphotos