kedd - 2023. február 07.
1.5 °C
kevés felhő
alapjarat.hu logo
95 622 Ft
100 668 Ft
D 668 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ajándékozz autót – tanácsok, tippek, ha ajándékba akarsz autót venni

2019. április 23. | 08:23

Az autó ajándékozás nem a legolcsóbb mulatság, de az egyik leghatásosabb, ha igazán meg akarod lepni a szeretted – az összes fontos szemponttal és konkrét autó modell javaslatokkal!

A legkézenfekvőbb, bár készséggel elismerem, nem a legolcsóbb ötlet az autóvásárlás. Már előre hallom az irigy morgást: „Autót ajándékba, na persze, micsoda burzsuj lépték ez!”. Ha az autó ajándékozást te is túlságosan tékozló ötletnek tartod, akkor már most görgess tovább a cikk végére egy meglepő megoldáshoz. Ígérem, egy olyan tippet kapsz, amivel nem terheled meg nagyon a bankszámládat, de akár mégis kijöhet egy ajándékba adott autó.

A cikkben először felsorolom, milyen típusú embernek NEM érdemes autót ajándékozni (bizony, van pár ilyen), aztán sorra veszem a bármilyen autóvásárlásnál leginkább megfontolandó részletkérdéseket, gyakorlati szempontokat, végül szituációra lebontva konkrét autótípus vagy akár autómodell javaslatokat teszek, kinek milyen autót érdemes ajándékozni. Ez utóbbiak a saját ízlésemet tükrözik, de szívesen várom a te javaslataidat is kommentben. A cikk célja, hogy ne csak egy pár autómárkát vagy típust kiemelő tizenkettő-egytucat áttekintést kapj, hanem tényleg minden praktikus szemponttal tudj szembesülni akkor is, ha nem vagy járatos az autóvásárlásban.

Kinek NE ajándékozz autót?

Oké, ez elég meglepő megközelítés, de néha egyszerűen csak jobb megelőzni a bajt. Ha autót szeretnél ajándékozni valakinek, akkor gondold alaposan át, vajon beletartozik-e az alábbi kategóriákba.

A környezetvédő: vannak olyan emberek, akik a környezetvédelem jegyében soha, de soha nem bocsájtanák meg maguknak, ha saját autót birtokolnának. Megrögzött gyalogosok, rolleresek, tömegközlekedés hívők, akik a nyaralás helyszínét is MÁV-val vagy újrahasznosított anyagokból összeeszkábált kerékpárral közelítik meg. Benzin, dízel – ezek csak arra valók, hogy az emberiség még gyorsabban tönkretegye ezt a planétát. Számukra ajándékkép legfeljebb a babakocsi jöhet szóba… Na jó, tréfát félretéve, esetükben az egyetlen épkézláb alternatíva az elektromos autó, de még ez is vékony jég. Csak óvatosan!

A szüleikkel lakó erős harmincasokbocsánat az őszinteségért, de tedd magadnak fel a  következő kérdést. Ha a gyermeked harmincegynehány évesen még mindig veled él, akkor egy ajándék autó évi kétszeri gumicseréje, egyszeri kötelező biztosítása, olajcseréje, legalább egyszeri szervize kinek az idejét viszi majd el? Ha a csemetéd képtelen elszakadni tőled, mint szerető szülőtől, aki főz, mos, takarít rá (esetleg barátot/barátnőt is kerít), akkor gondolod, hogy az autómosás, az autópályamatrica vásárlás vagy akár a tankolás nem rád hárul majd? Na jó, itt két megoldás létezik: vagy elküldöd neki az Carnotie linkjét az ajándék autó mellé, ami legalább az autókezelés mindennapjaiban segíteni fog neki, vagy az autó kulcsainak átadásakor közlöd vele, az átadás egyetlen feltétele, hogy elköltözik… Máskülönben csak még egy extra terhet veszel a nyakadba.

Az autóbuzi: ez igényli talán a legkevesebb magyarázatot. Elég nagy eséllyel óriási mellényúlás lesz a vége, ha az ajándékozandó személy mondjuk autószerelő, autóversenyző, autókereskedő, egyszóval az autóiparban dolgozik, vagy egész egyszerűen csak az autók szerelmese, bolondja, és aki a felső légúti megbetegedését is benzingőzzel kezeli Wick Vaporub helyett. Ha mindenképp meg akarod lepni, az ajándékra szánt összeget add át neki csekken, banki utalással, készpénzben vagy valamilyen népszerű kriptovalutában, és bízd rá, milyen legyen a verda.

Autó ajándékba egy családtagnak vagy a párodnak – (majdnem) az összes komolyan megfontolandó kérdés

Meglepetés legyen, vagy hagyd rá a választást? Csak akkor legyen meglepetés, ha 1000%-ban tudod, hogy mire vágyik az, aki az autót kapja. Minden más esetben azt javaslom, először csak egy borítékot adj neki, benne a kinézett autó képével, így ha mégis félrenéztél valamit, akkor még tudtok korrigálni. Rengeteg fejfájástól, extra adminisztrációtól kímélsz meg mindenkit így.

Kinek és milyen autót akarsz ajándékozni? Nem mindegy, hogy az illető családtag, szülő, nagyszülő, unoka, barát, barátnő, szerető… khm szerető férj vagy feleség, stb. Mindegyik más-más igényekkel rendelkezik, amikor eljön a választás napja. Lehetőleg ne erőltesd rá a magad elképzelését – ha mégis úgy érzed, hogy irreális elképzelésekkel rendelkezik az autókat illetően, akkor válasszátok ki együtt a járgányt, vagy vidd el egy profi igényfelmérésre. Ők adott esetben nem csak a modell kiválasztásában segítenek majd, hanem használt autó vásárlásakor is képesek felmérni a kinézett autó állapotát. (Ha már itt tartunk, az állapotfelmérés is kiváló ajándék ötlet!)

Az autóra szánt összeg: ezt egyrészt a pénztárcád vastagsága határozza meg, másrészt hogy milyen autót akarsz adni kinek, és milyen célra. Egy életbe éppen most kilépő fiatalembernek egy pár százezer forintos használt autó is lenyűgöző lehet, és sajnos egy több milliós vagy akár tízmilliós járművel is okozhatsz csalódást, vagy éveken átívelő vitát, mert nem célravezető autót választottál, vagy a saját ízlésedet erőltetted rá másra. 

Autófinanszírozás. Ki és hogyan finanszíroz? Egy ilyen volumenű ajándéknál szükség lehet családi összefogásra, vagy kölcsönre, banki hitelre vagy lízing megoldásra, esetleg ezek kombinációjára. Az is jó ötlet, ha mondjuk felesben álljátok az ajándékozottal a jármű árát. Ha nincs gyakorlatod autóvásárlásban, akkor a fent már említett profik ebben is segíthetnek, de a kereskedők is rendelkeznek kapcsolatokkal. Tájékozódj az interneten is, és kérdezz ki olyan barátokat, családtagokat is, akik járatosak az autóvásárlás finanszírozása témában.

Autótárolás: gondold át, tudja-e tárolni, parkolni az autót. Ha mondjuk az illető egy sűrűn lakott, kevés parkolóhellyel rendelkező belvárosi helyen vagy paneltelepen lakik, kiszúrás egy nagyobb kombi vagy SUV a nehézkes vagy drága parkolás miatt.

Az autóval járó leendő fenntartási költségek: kényelmetlen szituációt eredményezhet, ha a leendő autótulajdonos nem engedheti meg magának egy autó fenntartását valamilyen okból. Például ha valakinek minden idejét kitölti a tanulás, és nem tud munkát vállalni, vagy ha nem sokkal korábban komolyabb lakáshitelt vett föl, vagy kevés pénzből élő nyugdíjasról van szó… Lehet, hogy később a fenntartás költségeibe is bele kell szállnod. Nem is beszélve az autó fogyasztásáról… ha tudod, hogy minden forint számít majd, a városi közlekedésre szánt, alacsony fogyasztású autók közül kerüljön ki az ajándék.

Jogosítvány, vezetői gyakorlat: Te jó ég…! Lehet, hogy még jogsija sincs az unokaöccsnek, akinek az autót szánod?! Lehet, hogy egy autósiskola költségeinek a finanszírozása is megteszi autó helyett. Ha viszont nincs gyakorlat, akkor nem árt, ha gondoskodsz annak megszerzéséről is, hogy ne a stresszel és frusztrációval legyen egyenlő az autózás – ez akár önálló ajándék is lehet!

Mennyi időbe telik egy autó megvásárlása? Ha nem akarod a fenti tanácsomat megfogadni, és a kiválasztás nem közösen történik, hanem te intézed az egész folyamatot, akkor már jóval az alkalom előtt el kell kezdened a szervezést. Egy autókereskedőtől vásárolt vadonatúj autó vagy egy itthonról beszerzett használtautó jóval hamarabb kerül majd forgalomba, mintha mondjuk a mobile.de-ről néznél ki egy német gépjárművel, amit neked vagy a megbízott autókereskedőnek haza kell hoznia, honosítania, stb. És megint más a helyzet, ha igazi nagymenőként például egy Teslával akarod meglepni a szeretted – eleve Magyarországon nincs Tesla-kereskedés, kalkulálnod kell a megrendelés procedúrájával is.

Kereskedő segítségével vásárolsz, vagy te intézel mindent? Ez különösen használt autóknál lényeges kérdés. Hacsak nem vagy profi autónepper (és szinte biztosan nem vagy az, mert akkor nem olvasnád ezt a cikket), akkor bízd inkább magad egy kereskedőre, akinek ez a szakmája. Lehet, hogy rövid távon drágább megoldás, de hosszútávon ez a befektetés meg fog térülni.

Használt vagy új autót ajándékba? Nagyon-nagyon jó kérdés. Ha azon vacillálsz, hogy használtautót égő ajándékba adni, akkor megnyugtatlak, hogy ez nem így van! Egy használt autó nem egy használt alsónadrág… És hogy mire figyelj használt járgány esetén? Muszáj pár közhellyel traktálnom téged: nem árt, ha megkímélt az autó állapota (a már említett állapotfelmérő itt kapóra jöhet), és ellenőrizd le a teljesen díjmentes Gépjármű Szolgáltatási Platformon, hogy milyen kilométeróra-állást rögzítettek, menj vele próbakört, stb., stb. Új autó esetén számolhatsz az azonnali értékcsökkenéssel (bár ez inkább az újdonsült tulaj gondja lesz), ugyanakkor beleülni egy zsírúj autóba… hát az egy feledhetetlen érzés lesz, az ajándékozott el fog ájulni! Az import autó azért lehet jó kompromisszum, mert olcsóbban jutsz hozzá jól karbantartott autóhoz, ráadásul már rengeteg erre szakosodott cég vállalja az egész procedúrát… köztük egyik partnerünk, a Magyar Autókereskedőház Zrt. is!

Kinek milyen autót érdemes ajándékba adni?

Végre megérkeztünk a konkrét javaslatokhoz!

A legáltalánosabb szituáció, amikor a férfi elérkezettnek látja a pillanatot, hogy imádott nőjét önállóan is kiengedje a betondzsungelbe, persze alaposan felvértezve egy igazi autócsodával. A cél: gyors kisautó városi közlekedésre, kevés-közepes fogyasztással. Ha nem csak az úriembert érzed magadban, hanem némi gyakorlatiasságot is, akkor automata váltóval intézed. Képzeld el magad tűsarokkal és műkörömmel… na ugye, hogy mégse olyan egyszerű betenni sebességbe!  Színek: piros, meggybordó. Ha szeretnéd, hogy később is megőrizze az értékét, akkor fehér. Citromsárga, rózsaszín is szóba jöhetnek, de készülj fel rá, hogy annak idején jóval nehezebben tudtok majd megszabadulni a járgánytól, ha jönnek a gyerekek. Vannak autós-driftelős-versenyzős-tunningmániás-autószerelő csajok – de ne feledd, ők a kisebbség. A szokásos fekete, szürke, sötétkék színeket ők imádni fogják, az összes többi nő viszont arra fog gondolni, hogy a szűkebb-tágabb körbe tartozó barátnők egyáltalán nem érzik csajosnak az ilyen színű autókat. Légy gáláns, ne erőltesd a párodra a saját megszokott színeidet, inkább hagyd, hogy ő válasszon. Ha szeretnél többet olvasni a témáról, ilyenek a női vezetők.

És mi legyen a konkrét választás? Pénztárcától függően jó döntés lehet egy Opel Corsa, egy Ford Fiesta, egy Toyota Yaris, egy Nissan Micra, egy Volkswagen Bogár, egy Renault Twingo, esetleg egy 1-es BMW. A megítélésem szerint egy négyajtós Ford Fiestával már részben biztosíthatod az átmenetet a következő kategóriához!

Más a dolgok állása ugyanis, ha feleségedet akarod meglepni egy autóval, pláne, ha már gyereketek is van, vagy ha rövidtávon gyerekeket terveztek. A hétköznapi bevásárlásokat, valamint a gyerek óvodába, iskolába, orvoshoz, különórára, edzésre hurcolását javarészt oldalbordád intézi majd. Könnyítsd meg a dolgát. Ha korábban csajos (értsd: szín alapján választott) autója volt, orientáld finoman gyakorlatiasabb megfontolások felé: több gyerek esetén mindegyiknek el kell férni, akár gyerekülésekkel. Ha valamelyik gyerek még karonülő, akkor a csomagtérben nem csak a 1129. cipőnek kell elférnie dobozostul, hanem bizony a babakocsinak, mózeskosárnak, babás túlélőcsomagnak stb. (Apropó! Ennek az ajándékötlet témának külön cikket is szenteltem.) Hosszan lehetne még sorolni, hogy a pelenka, a 32 darabos mega WC-pakk, és az 5 kg-os kiszerelésű mosószer mellett minek is kellene még helyet biztosítani, de lényeg a lényeg, lehetőleg családi autóba fektess. A kombi alapvetően jó választás, ha sokat vásároltok, tágas egyterűekben akkor gondolkodj, ha sok a gyerek, esetleg SUV, ha határozottabb az asszonyka és a fogyasztás sem gond a háztartásban. A családi autó témát már korábban is szépen feldolgozta egy Alapjárat-cikk, én személy szerint egy végre tolóajtóval felszerelt Oper Zafirára szavaznék.

Fordított esetről is hallottam már, vagyis amikor nő ajándékozott férfinak autót, de azért valljuk be, ez nem egy túl gyakori szituáció… Ha viszont szeretnéd párod férfiasságát komolyan megkérdőjelezni, férfiságában megalázni, akkor mindenképp ajánlom! Viccet félretéve, van azért egy kivétel, amikor a megajándékozott illető nem fog vérig sértődni: ha fiadat egyedülálló anyaként meglepnéd élete első autójával - valószínűleg értékelni fog bármit, aminek van négy kereke. Minden más szituáció már inkább Hollywoodhoz tartozik: ilyen filmes toposz, amikor a nyugdíjas nagymama kedvenc unokának autót vásárol, vagy a kőgazdag, férje mellett unatkozó nő szeretőjének eszetlenül gyors és drága sportkocsit vesz, hogy még pár hónapot kitartson mellette.

Minden más esetben a vásárlást bízd a férfira, legyen az a barátod, férjed, fiad, unokád, nagyapád, és te csak a bankkártyát, csekkfüzetet, borítékot biztosítsd. A legtöbb férfi pontosan tudja, milyen paraméterekkel rendelkező autóra van szüksége. Ne foszd meg a döntéstől, ha továbbra is jó viszonyt akarsz vele ápolni.

Egy kicsit más felállás: ha szülőkként elérkezettnek látjátok a pillanatot, hogy gyermeketek automobilizálódjon, akkor próbáljátok meg kifürkészni csemetétek szándékait, szokásait. Másik városban/településen tervez tanulni, dolgozni? Sokat utazik? Nagyvárosban araszol vagy sokat jár vidékre? Mekkora a távolság a lakóhelye és a munkahelye között? Fesztiválokra jár? Az ezekre a kérdésekre adott válaszok már meg is adják az autó főbb paramétereit, ülések száma, csomagtér, fogyasztás, teljesítmény stb. (Ha a gyerek már családot alapított, akkor ugorj vissza a már kivesézett családi autó bekezdésig.)

Ha lányotok van, ne hanyagoljátok el a már tárgyalt szín szempontot, emellett a belső tér designja, esetleg a műszerek egyszerű használata fog számítani. Fiú esetén majdnem biztosan a teljesítmény lesz a döntő. Hagyományos benzingőz sokszor lesz nyerő a modern elektromos vonal ellenében! Akár lány, akár fiú, ami biztos, hogy nem érdemes vagyonokat elkölteni, az első autó kapja majd a legtöbb harci sebet, a gyors amortizáció garantált. Ha nem a szemetek fénye, akkor majd a barátai/barátnői tesznek erről, akiknek minden atyai/anyai intelem ellenére kölcsön fogják adni ’csak egy éjszakára’, ’csak egy útra’, ’csak egy randi erejéig’. Nagy levegő: lánynak első autóként Toyota Yarist javasolnék, mint a legmegbízhatóbb városi kisautót. Ha pedig fiú az illető? Személy szerint én annak idején első autónak nagyon-nagyon örültem volna Ford Fiestának. Mindkettőből kizárólag megkímélt használt jöhet csak szóba természetesen! (És jöhet a kommentháború.)

Autó szülőknek, nagyszülőknek? Na igen, bizonyos kor fölött kizárólag a megbízhatóság és a biztonság számít. Ne próbáld megváltani a világot. Három dologra fogják használni: bevásárláshoz a Lidlben (4-5 bevásárlótáska), pecázáshoz (legalább 2 bot, horgászszék, szák, vödör etetőanyag) és a hétvégi család- vagy unokalátogatáshoz (2 kosárnyi kaja + tálca sütemény). Férjen el bennük minden, ne legyen nagy a fogyasztás, ne romoljanak el a benne a dolgok. Pont. Ha még soha nem volt saját autójuk, akkor a jármű típusa és a konkrét modell helyett inkább arra figyelj, hogy gondjuk legyen az adminisztrációra, biztosítás, adók, pályamatrica, szervizek stb., stb., stb. Egy pár évvel ezelőtti felmérés szerint Opel Astra, Suzuki Swift és Volkswagen Passat is nagyon népszerű volt a nyugdíjas korú használtautó vásárlók körében, egy gyors családi körkördés után én Dacia Logant vennék a szüleimnek.

Bónusz ötlet, ha ajándékba akarsz adni egy autót, de nincs rá elég pénzed

Sok embernek még arra sincs elég pénze, hogy magának autót vegyen, nemhogy ajándékba adjon egy kocsit. Ha mégis adni akarsz egy esélyt ennek az ötletnek, akkor szuper megoldás lehet az ajándékba adott gépkocsinyeremény-betét. Ez valójában egy autós lottó, amiben pár ezer vagy tízezer forint befizetésével bárki bekerülhet. Jelenleg az OTP és az FHB bankoknál van ilyen lehetőség, az itt vásárolt betétek pedig játékos meglepetésül szolgálhatnak egy születésnap vagy akár egy esküvő alkalmával. Az utóbbi időben Suzuki, Toyota és Ford márkájú gépjárműveket is kisorsoltak, és külön jó hír, hogy még azokkal sem járhatsz pórul, akiket a cikk elején anti-célközönségként határoztam meg: ugyanis bárki nyer, szabadon eldöntheti, hogy az autót viszi el, vagy pedig pénzre váltja a nyereményautót.

Ha van még olyan autó ajándékozási eset, amit nem említettem, kérlek, írd meg kommentben, vagy Facebook oldalunkon, és ha elég jó az ötlet, még az is lehet, frissítjük a cikket vele.

További autós ajándék ötletek:

Milyen használtautót tudsz venni, ha Te nyerted a lottó ötöst? Autós ajándékok – a legjobb ajándékötletek autózás témában

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!