2020. július 12. | 07:49

Ahogy a világon máshol is, a Szovjetunió és a KGST mérnökei is szerették volna fejleszteni modelljeiket, de ez nem mindig jött össze. Ma közülük 4 darabot mutatok be Neked!

Szocialista autók esetén sokszor lehet azt a vicces, kissé gúnyos megjegyzést hallani, hogy minden családnak volt minden modellből legalább egy. Ez persze nem teljesen igaz, viszont nagyon jól tükrözi azt a valóságot, hogy a szocialista időszak alatt autók terén nem igazán volt nagy választék. Ha nagyvonalakban, felszínesen össze akarom foglalni, a kiskategóriás modellek a Kispolszkiból és Trabantból álltak, őket követték a Skodák, Wartburgok és Daciák. A pénzesebb elvtársak már Zsigulival / Ladával jártak, míg az M24-es Volga és a 125-ös Polski a kiváltságos civilek és TSZ elnökök autói voltak.

A szocialista autók modelljei akár évtizedeken keresztül is, csak minimális újításon, faceliften estek át, ám ez nem a mérnökök és tervezők lustaságára vezethető vissza. Gyakran megesett, hogy az egyes országok pártvezetése nem engedélyezte a módosítások és új modellek bevezetését, de az is megesett, hogy az újfejlesztésű típusok végül nem feleltek meg eredeti céljuknak.

Ma 4 olyan prototípust mutatok be Neked, ami papíron jó ötletnek tűnt, de végül nem lett belőlük semmi. Na de lássuk is őket!

Ikarus 303

Elsőként ejtsünk szót egy magyar buszról, ami saját korában egy nagyon forradalmi járműnek számított. A 303-as Ikarus első példánya 1959-ben hagyta el a mátyásföldi gyártelepet. Az önhordó vázszerkezetű turistabusz nem csak műszaki megoldásaival, de előre mutató formatervével is kitűnt a korszak autóbuszai közül. Így talán nem is meglepő, hogy a következő évben megrendezett Lipcsei Nemzetközi Vásáron is számos elismerést és pozitív kritikát kapott.

Ez a Jet korszakot idéző gépezet az eredeti tervek szerint egy 95 lóerős (70 kW-os), 4 hengeres dízelmotort kapott, amit a Csepel D-414-től örökölt. Ezt később egy 120 lovas V6-as dízelre cserélték, amit szintén faros elrendezéssel illesztettek a géptestbe. Erre azért volt szükség, mert a tesztpilóták a motort gyengének, a buszt alulmotorizáltnak érezték. 

A 303-as külső megjelenéséért Finta László felelt, aki egy „űrkorszak béli” formatervet vázolt fel. A géptest legfeltűnőbb designeleme a busz teljes hosszában elnyúló, a többi elemtől elütő fényezésű díszsáv, ami magába foglalta az első és hátsó fényszórókat is. Ha jobban megnézed a busz farát, a hátsó lámpákat körülvevő díszcsík, legalább is szerintem, hasonlít az 1958-as Chevrolet Bel Air és Impala uszonyait díszítő krómlécekre.

A kényelem növelése érdekében a 8 860 mm-es vasat laprugók helyett légrugókkal és független függesztéssel szerelték. Annak ellenére, hogy a 303-as végül nem került sorozatgyártásba, futóművét a Rába például a PSZH katonai járműveiben hasznosította, a légrugózás technikája pedig a későbbi 200-as család több tagjában is felbukkant.

Wartburg 353 Coupé

A Wartburg egy tipikusan olyan szocialista autó, amit senkinek sem kell bemutatni. A kétütemű autók megjelenése az NDK megalakulásával egyidős volt, amiket eleinte a korabeli BMW-k mintájára gyártottak, majd miután ez szemet szúrt a BMW-nek és az NSZK-nak, az eisenachi gyárat EMW-ről Wartburgra nevezték át és megkezdődött a saját tervezésű modellek gyártása, amit 1956-ban a 311-essel indítottak.

Nem is olyan sokkal a 311-es és 312-es „Púpos Wartburgok” megjelenése után mutatkozott be a 353-as, később 353W modell, ami a magyar vidéki lakosság egyik legkedveltebb autója volt. Ezeket szedán és Tourist néven kombi kivitelben is szerelték, ám kevesen tudják, hogy az eisenachi mérnökök egy kétajtós kupé változat bemutatásán is gondolkodtak.

Az új modell lényegében csak annyiban különbözött a megszokott, sorozatgyártású kivitelektől, hogy kevesebb ajtót és fastback vonalvezetést kapott, illetve, ahogy a fenti tervrajzon is láthatod, hogy a motorháztetőre 2 plusz légbeömlőt is illesztettek volna.

A kétütemű sportautó terveit idejekorán elvetették, így pár felvázolt tervrajzon és egy maketten kívül nem lett belőle semmi. Ez nem is kellene, hogy meglepő legyen, hiszen a Wartburg többször is próbált újítani, például Wankel-motorokkal kísérletezett, viszont a pártvezetés úgy döntött, hogy nincs szükség új erőforrásra, mivel a KGST országai a kétütemű változattal is bőven vásároltak belőle.

Annak ellenére, hogy a kupé kocka – Wartburg sosem került sorozatgyártásba, 1-2 példánya mégis létezik, mivel egyes veterán-tuning rajongók házilag elkészítették saját példányaikat. Az alábbi videóban egy ilyet láthatsz!

Trabant 602

Azt hiszem jogosan mondhatom, hogy a szocialista autók egyik legismertebb a példánya a kétütemű 601-es Trabant volt. Szinte miden magyar családnak volt belőle legalább egy, és számtalan Balaton-parti élmény fűződik az NDK Bogarához.

A Trabant története amúgy az 1950-es évekre nyúlik vissza, mikor ’55-ben az IFA bemutatta az AWZ P70-es modellt, ami a 601-es modellek legrégebbi őse volt. A kupé kivitelben is kapható pöfögőt többek között az 500-as és P50-es modellek követték, ám a 601-esnek már nem volt utódja – persze ha figyelmen kívül hagyjuk a Polo motoros 1.1-eseket.

Jogosan gondolhatnád, hogy a Trabant gyár tervezői megelégedtek a 601-es típussal és úgy érezték, hogy felesleges is lenne akármilyen változtatásokat is bevezetni. Az igazság az, hogy a zwickauiak az évtizedek során több új modellt és motorváltozatot is felvázoltak, ám azok sosem kerültek sorozatgyártásba. Ilyen például a Trabant 602-es is, ami az eredeti tervek szerint Wankel-motort kapott volna.

A 602-es első terveit 1962-ben vázolták fel és 1968-ra készültek el az első kísérleti példányok. Az új Trabi egy 497 köbcentis Wankelt kapott volna, ami 6 000-es fordulaton 63 lóerő leadására lett volna elegendő. Legnagyobb sebességnek a 147 km/h-t állapították meg, fogyasztása 7 és 12 liter között lett volna.

Mivel a gyár az összes prototípust bezúzatta, így egy sem maradt fent az utókornak. A fenti képen látható példány például egy replika, melynek alapjául a 601-es és 1.1-es szolgált. A lengéscsillapítók tornyai, a kerékdobok és a tűzfal az 1.1-esből származnak, míg viszont a lökhárítókat és hűtőrácsot egy 601-es donortól szerezték.

Škoda 990 „Hajaja”

Mielőtt a Ladák átvették a menő autók szerepét, a KGST országokban a Moszkvicsok voltak a legvagánabb autók. Hozzájuk társultak a csehszlovák 1 000 MB Škodák, melyeket eleinte csak szedán, majd később 1 000 és 1 100 MBX néven B-oszlop nélküli kupé kivitelben is szereltek.

Felmerül a kérdés, hogy ha az MB sorozatból szedán és kupé változatokat szereltek, akkor mondjuk a kombi miért nem szerepelt a palettán. Az igazság az, hogy tervben volt egy puttonyos kivitel is, ám végül nem lett belőle semmi. Egyetlen prototípusa készült, amit a Škoda a Mladá Boleslav-i múzeumában állított ki.

A kombi változatok a korábbi „MB” megnevezés helyett a 990-es típusjelölést kapták volna, míg a „Hajaja” becenév az akkori rádiós esti mesékre utalt, mivel a kombi vonalvezetés miatt a motort balra fordított hengerfejjel szerelték a géptestbe.

Motor terén a prototípus egy 988 köbcentis, 4 hengeres erőforrást kapott, ami egy percenkénti 4 650-es fordulaton 42 lóerő (31 kW) lóerő és egy maximális 115 km/h-s csúcssebesség leadását tette lehetővé. Átlagfogyasztása 7,5 liter körül volt.

A Hajaja egyik legnagyobb előnye az volt, hogy csomagtere jelentősen megnövekedett. Mivel farmotoros volt, így néhány holmit az autó orrába is lehetett pakolni. Nem meglepő módon hátsó csomagtere is jelentősen megnőtt, már 1 600 mm-es tárgyakat is lehetett vele szállítani.

Előnye végül vesztéhez vezetett, mivel a géptest hátsó részébe illesztett, fektetett motorhoz nagyon nehéz lett volna hozzáférni, ami jelentősen megnehezítette volna a szerelést és karbantartást. Emellett a szűk miatt a motor hűtése is igen bajos lett volna, így a csehek végül úgy döntöttek, hogy „jegelik a projektet”.

A 990-es végül nem került sorozatgyártásba, így az Octavia kombi változatát értékesítették helyette. Ha közelebbről is megnéznéd ezt az egyedi klasszikus Škodát, less bele az alábbi videóba!

A fenti 4 szocialista jármű mindegyike valamilyen nagy változást hozott volna a KGST autózásának világába, de végül sajnos egyikből sem lett semmi. Neked a lista melyik tagja jön be a leginkább? Nem sokára érkezik a folytatás, addig is oszd meg velünk a véleményed!